Külföld
Fokozódik az észak-koreai konfliktus
hirado.hu/m1 Kép: Reuters/Toru Hanai
2017. szeptember 4.

A koreai konfliktus kiszámíthatatlanabb tényezőjét nem Észak-Korea jelenti, hanem az Egyesült Államok jelenlegi vezetése – jelentette ki Csoma Mózes egyetemi docens, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője az M1 Ma este című műsorában. Észak-Korea minden eddiginél nagyobb földalatti robbantást hajtott végre vasárnap hajnalban.

Az észak-koreai rezsim a ’90-es évek óta törekszik egy paktum megkötésére az Egyesült Államokkal. Phenjannak két nagyon fontos célja van: egyrészt, hogy a Koreai-félsziget rendezetlenségét mindig napirenden tartsa, másrészt katonailag annyira megerősíteni az országot, ami elrettenti Amerikát attól, hogy esetleg úgy lépjen fel Észak-Korea ellen, mint Száddám Husszein Irakjával szemben – magyarázta Csoma Mózes egyetemi docens, az ELTE Koreai Tanszékének vezetője.

A szakértő ennek hátteréről elmondta: az észak-koreai történelemszemlélet az elmúlt 4-5 ezer év valamennyi történelmi sérelméből, külső támadásából azt szűri le, hogy azért történhetett meg, mert az ország katonailag gyenge volt. Erre vetítik vissza az észak-koreaiak az atom- és rakétaprogramjuk létjogosultságát. Ezért van szükségük a nukleáris fegyverekre.

Súlyos következményei lennének a háborúnak

Csoma Mózes úgy vélte, a konfliktus kiszámíthatatlanabb tényezője nem Észak-Korea, hanem az Egyesült Államok jelenlegi vezetése. Egyértelművé tette azt is, hogy Phenjan esetében a sebészi pontossággal végrehajtott katonai műveleteknek nincs létjogosultsága.

Ugyanis

egy minimális beavatkozás is akkora háborút és évekre elhúzódó válsághelyzetet eredményezne, amely lényegében már első óráiban több százezres, akár milliós áldozatokat produkálna,

hatással lenne az egész világgazdaságra, valamint milliós menekülthullámot indítana el. „Beláthatatlan turbulenciák jönnének létre, amelyek mellett a közel-keleti, szíriai helyzet teljesen eltörpülne” – fogalmazott.

Máshogy áll a helyzet

A szakértő megismételte: Észak-Korea fő célja, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytathasson az Egyesült Államokkal. Voltak olyan időszakok, amikor ebbe belementek az amerikaiak, ám Donald Trump nyilatkozatai nem ebbe az irányba mutatnak.

Kapcsolódó cikkek
A NATO és az EU is elítélte Phenjan kísérleti atomrobbantását

Határozottan elítélte a NATO és az Európai Unió az Észak-Koreában vasárnapra virradóra végrehajtott kísérleti atomrobbantást.

Könyörtelen csapást ígér Észak-Korea

Észak-Korea figyelmeztette az USA-t és Dél-Koreát, hogy a két ország tervezett közös hadgyakorlatát ellenséges lépésnek tekinti, és „könyörtelen csapást” helyezett kilátásba válaszként.

Hogyan kezelhető az észak-koreai konfliktus?

Szakértők szerint három forgatókönyv lehetséges az egyre komolyabb probléma megoldására.

Kész Amerika az Észak-Korea elleni megelőző csapásra

Az utóbbi napokban fokozódott az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kölcsönös fenyegetőzés.

Kontrollálhatatlan lett Észak-Korea?

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint növekszik a feszültség Észak-Korea és az Egyesült Államok között.

Most adásban
Téma: Az Álomfejtés című darab bemutatása – Vendég: Kováts Kriszta színművész
Ezt követő adásaink