Gazdaság
Keresettek a kisméretű lakások
Világgazdaság Kép: Máté Évi
2017. szeptember 5.

Két-három szoba, kiváló közlekedés, de csendes és zöld környezet, természetesen minél olcsóbban. Ilyen adottságú lakásokra vágynak most a Budapesten és agglomerációjában keresgélő vevők – írja a Világgazdaság.

A bel-budai részeken megjelenő vevőkre jellemző, hogy általában a 2-3 szobás – ritkábban 4 szobás –, erkélyes, első emeleti (legfeljebb 2. emeleti) lakásokat keresik – mondta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője. Ezek a paraméterek azonban nem csak a bel-budai kerületekre jellemzők, hanem Budapest más részeire is – derült ki a Balla Ingatlanirodák elemzéséből.

A III. kerületben szintén a két és 3 szobás panellakások keresettek, közöttük is leginkább azok a 66-68 négyzetméteresek, melyek négyszobássá alakíthatók. Ezek a lakótelepi otthonok azonban nem csak az áruk miatt vonzók – magyarázta Nagy Andrea –, hanem azért is, mert a legkönnyebben kiadható ingatlanok. Jó az elosztásuk, egyforma méretűek és különnyílók a szobáik – ami sok téglaépítésű lakásról nem mondható el –, ráadásul a rezsi sem túl magas.

Észak-Pesten is hasonló a helyzet: a 1,5-2 szobás, az 1 + 2 félszobás, illetve a 2 szobás + 1 félszobás panellakások számítanak a legnépszerűbb kategóriának – mondta Balla Frigyes, a Balla Ingatlan észak-pesti irodájának szakmai vezetője. Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy Kőbányán az említett elosztás mellett a négyemeletes házakban található első vagy második emeleteken lévő ingatlanok azok, amelyek kiemelkedően keresettek.

A garzonok – akár 28-29 négyzetméteresek – is kifejezetten kedveltek – jelezte Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ez persze nem azt jelenti, hogy a jó elosztású, háromszobás használt lakások ne kelnének el, inkább csak az érzékelhető, hogy tovább kell őket hirdetni, mire vevőt találnak rájuk. Az ennél is nagyobb méretű lakások viszont már csak akkor eladhatók, ha azokat ketté lehet osztani két kisebb lakásra.

A kisméretű lakások azonban nem csak a belvárosi vevők számára vonzóak, hanem a külső kerületekben keresgélőknek is. Mint Lendvainé Pető Zsuzsanna, a Balla Ingatlan XIX. és XX. kerületi irodájának szakmai vezetője elmondta: a 30 négyzetméter körüli, egyszobás ingatlanokat viszonylag gyorsan elviszik a piacról, annak ellenére, hogy sok esetben nincsenek túl jó állapotban és a négyzetméteráraik is magasabbak.

Ha a családi házak piacát tekintjük, akkor a XVII. kerületben az egyszintes, szép környezetben lévő, jól megépített ingatlanokat keresik. Ebbe beletartoznak az újépítésű iker vagy családi házak, de a ‘60-es évek kockaházai is. Az agglomerációban a legnagyobb kereslet a családi házaknál a nappali plusz 3 szobás kialakítás iránt mutatkozik. Ezek jellemzően 100-120 négyzetméteres lakóterületűek – mondta Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője. Ugyanez igaz Szigetszentmiklósra is, ahol az emberek többsége Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője szerint minimum 3 szobás házakat keres.


A Világgazdaság teljes cikke itt olvasható.

Most adásban
Téma: Adventi elmélkedés – Gájer László atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára
Ezt követő adásaink