Gazdaság
Történelmi pillanat: negatív hozam az állampapír aukción
Nemzetgazdasági Minisztérium Kép: MTI/Marjai János
2017. szeptember 5.

Mióta a magyar állam hitelt vesz fel, arra sohasem volt példa, hogy a kölcsönért az államnak fizessenek a hitelezői – nyilatkozta Varga Mihály. Ezt is megéltük – mondta a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve: a magyar gazdaság növekedése, jövőbeni kilátásai megerősítették a piac szereplőit abban, hogy érdemes befektetni Magyarországon.

Varga Mihály elmondta: gazdaságtörténeti rekord hazánkban, hogy az Államadósság Kezelő Központ negatív értéktartományban, -0,02 százalékos hozamon adott el 15 milliárd névértékű Diszkont Kincstárjegyet a keddi aukcióján. Mind az elfogadott minimális, a maximális és az átlaghozam is negatív lett.

Az adósságkezelő több mint háromszoros kereslet mellett értékesítette az állampapírt: a befektetők összesen 49,6 milliárd forint értékben tettek ajánlatot.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette:

a magyar költségvetés stabil, jó állapotban van, az államadósság folyamatosan csökken, ezen belül is egyre kisebb a külföldiek kezében lévő állampapír-állomány.

Az elmúlt hetek tendenciája alapján arra lehet számítani, hogy a mai aukción elért negatív hozam a következő aukciókon is megismétlődhet.

Most adásban
Téma: Operát az Operából! és New York OperaTour turnék – Solymosi Tamás igazgató, Magyar Nemzeti Balett
Ezt követő adásaink