Külföld
Brexit ‒ milyen lesz az együttműködés London és az EU között?
MTI Kép: Pixabay
2017. szeptember 12.

A brit kormány a Brexit, vagyis Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése után is folytatni kívánja a védelmi és biztonsági együttműködést az Európai Unióval ‒ tudatta a Downing Street.

London ezekben a hetekben sorra adja ki tanulmányait a Brexit utáni időszakra szóló stratégiai terveiről.

Az EU-tagság megszűnése utáni katonai és biztonsági együttműködésre kidolgozott, a Downing Street által kedden ismertetett, 24 oldalas javaslatcsomag kiemeli, hogy Nagy-Britannia a kilépés után is felajánlja fegyveres erőinek hozzájárulását az Európai Unió égisze alatt folyó majdani műveletekhez, kész együttműködni az EU-val a szankciópolitikában, és "elmélyült" biztonsági együttműködésre is törekszik az unióval egyebek mellett a terrorizmus, a tengeri kalózkodás, az illegális bevándorlás és a kibertámadások elleni fellépésben.

A tanulmány hangsúlyozza azt is, hogy

a brit védelmi költségvetés a legnagyobb egész Európában.

A dokumentum kiemeli, hogy Nagy-Britannia az egyetlen európai ország, amely egyszerre teljesíti a NATO által legalább 2 százalékos szinten kijelölt GDP-arányos védelmi kiadási célt - úgy, hogy e ráfordítás 20 százalékát ugyancsak a NATO hivatalos célkitűzésének megfelelően új védelmi felszerelés beszerzésére költi -, és azt az ENSZ-ajánlást, amelynek célja, hogy a tagországok bruttó nemzeti jövedelmük 0,7 százalékát nemzetközi fejlesztési hozzájárulásokra fordítsák.

A javaslatcsomag adatai szerint a brit kormány tavaly a hazai össztermék 2,17 százalékát költötte védelmi kiadásokra, miközben abban a 22 EU-tagállamban, amely a NATO-nak is tagja, a GDP-arányos védelmi kiadások átlaga 1,35 százalék volt.

A tanulmány szerint a brit védelmi költségvetés a második legnagyobb a NATO-n belül az Egyesült Államoké mögött, és az amerikai katonai kiadásokat nem számolva Nagy-Britannia adja a NATO-n belüli védelmi ráfordítások több mint 20 százalékát.

Mindezek alapján

a brit kormány a védelem és a kollektív biztonság terén olyan jövőbeni kapcsolatrendszert ajánl fel az Európai Uniónak, amely sokkal mélyebb a más külső országokkal jelenleg fenntartott uniós együttműködési programoknál.

A tanulmány szerint e partneri viszony "példátlan szélességben" kiterjedne a külpolitikában, a védelemben, a biztonságpolitikában és a nemzetközi fejlesztési tevékenységben folytatandó együttműködésre.

A kedden ismertetett együttműködési ajánlat a brit kormány régóta vallott álláspontját megerősítve leszögezi ugyanakkor, hogy London szerint az EU védelmi-biztonsági tevékenysége a NATO hasonló tevékenységének "kiegészítője" lehet csak, és Nagy-Britannia változatlanul úgy tartja, hogy a brit nemzetvédelem és az euroatlanti stabilitás letéteményese a NATO.

Kapcsolódó cikkek
Stagnálnak a Brexit-tárgyalások

A legutóbbi fordulón bizonyos kérdésekben sikerült továbblépni, áttörés azonban nem született egyik területen sem. 

Megszűnik az EU-bíróság „közvetlen hatásköre” a Brexit után

Az Európai Unió Bírósága őrködik az európai uniós jogszabályok alkalmazása és értelmezése felett a közösségben.

Brexit után is szabadon lehet utazni Londonba

A kilépés után is szabadon utazhatnának be az EU-állampolgárok Nagy-Britanniába.

A munkaerőhiány ellenére népszerű a Brexit

A gazdaság időszakos gyengülése ellenére megéri a bevándorlás korlátozása a briteknek ‒ véli a Századvég elemzője.

Brexit utáni gazdasági növekedésre számítanak a britek

Csaknem 2 százalékos növekedésre számítanak a brit gazdaságban az egyik vezető londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont elemzői.

Mivel járhat a bankszektorra nézve a Brexit?

Négy százalékkal nőhet a bankok költsége az uniós tagság megszűnése miatt, tőkeszükségletük pedig 30 százalékkal is emelkedhet - derül ki az Oliver Wyman elemzéséből.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink