Közigazgatás
Megkezdődött az önkormányzatok előlegkérelmeinek kifizetése
MTI Kép: OPH
2017. szeptember 12.

Megkezdődött a településképet meghatározó épületek felújítását támogató pályázaton nyertes önkormányzatok előlegkérelmeinek kifizetése, szeptember első hetében már 182 millió forintot kézhez is kaptak ‒ közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága.

A tájékoztatás szerint a Vidékfejlesztési programban benyújtott előlegigénylések elbírálása folyamatos, az önkormányzatok bankgarancia nélkül juthatnak forráshoz.

A településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciójára, többfunkciós közösségi tér létrehozására, fejlesztésére összesen 25 milliárd forint támogatást ítélt meg a Miniszterelnökség a nyáron. Ebből a keretből az önkormányzatok 13,6 milliárd forintot kaptak.

A településképet meghatározó épületek felújítását támogató felhívás esetében idáig 92 előlegkérelem érkezett be.

A Magyar Államkincstár mostanáig összesen 182 millió forintot utalt át az érintett önkormányzatok számára.

A megítélt támogatási összeg 50 százalékához előleg formájában hozzájuthatnak a Vidékfejlesztési program kedvezményezettjei, amellyel a tapasztalatok szerint egyre többen élnek. A Miniszterelnökség egy uniós rendelet fordításbeli pontosításával azt is elérte, hogy a közjogi szervezetek, például önkormányzatok biztosítékmentesen, bankgarancia nélkül juthassanak előleghez.

A Miniszterelnökség célja, hogy az előlegigénylésekkel a nyertes pályázók a rendelkezésre álló uniós forrásokhoz minél gyorsabban és egyszerűbben hozzájussanak, ami hozzájárul a vállalt projektek mielőbbi sikeres megvalósításához tartalmazza a tájékoztatás.

Kapcsolódó cikkek
Kitolták a településképi arculati kézikönyvek megalkotásának határidejét

A TAK és a TER megalkotására 2017. december 31-ig kaptak időt az önkormányzatok.

Jó ütemben készülnek a településképi rendeletek és az arculati kézikönyvek

Az önkormányzatoknak 2017. október 1-jéig kell elkészíteniük őket.

Itt a Településképi Arculati Kézikönyv minta

A Miniszterelnökség és szakmai háttérintézménye, a Lechner Tudásközpont által elkészítette minta példaként szolgál a települések számára.

Itt az új településkép-védelmi törvény

A rendelet a helyi polgárok bevonásával gondoskodik a települések épített, tájképi és településképi értékeinek védelméről.

Elfogyott a pénz a településfejlesztési pályázatoktnál

A településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója című pályázat felfüggesztéséről döntöttek.

Most adásban
Téma: A Prokopp könyv – Prokopp László és Dobor Dezső szerzők