Gazdaság
Tíz évig kell spórolni egy lakásra
MTI Kép: Pixabay
2017. szeptember 12.

Budapesten 12, országosan csaknem 8 évnyi átlagjövedelem kell ahhoz, hogy valaki egy közepes méretű lakáshoz jusson; ez az arány rosszabb, mint három éve, mert a lakásárak kétszer olyan gyorsan nőttek ezalatt, mint a jövedelmek ‒ derül ki az Otthontérkép friss felméréséből.

Idén a második negyedévben egy 75 négyzetméteres ingatlan megvásárlásához átlagosan 20 millió forint kellett, így az átlagos nettó jövedelem alapján a megvásárláshoz 7,8 év volt szükséges. Ez az idő 2014-ben 6,8 év volt. Ennek háttérben az áll, hogy a jövedelmek 20, a lakásárak viszont 40 százalékkal emelkedtek.

Az elemzés szerint

az országon belüli népmozgás a keleti országrészből nyugat felé mutat, mert az emberek a magasabb jövedelem reményében változtatnak lakóhelyükön.

Ugyanakkor kizárólag az ingatlanárak és a jövedelem viszonyát vizsgálva nem feltétlenül éri meg egy magasabb kereseti lehetőséggel kecsegető országrészbe költözni, mert ott arányaiban a lakásárak is jóval magasabbak.

A fővárosban kell a legtöbb ideig dolgozni egy lakásért

Nógrád és Tolna megyében 4-6 év elegendő az ingatlanvásárláshoz a területi jövedelmekkel kalkulálva, Budapesten viszont csaknem 12 év, Veszprémben pedig 13,5 év kell ugyanehhez. Ritka, de van olyan megye is, ahol 2015-höz képest a jövedelmek nagyobb mértékben nőttek, mint az ingatlanárak, így például Bács-Kiskun megyében 2015-ben 10,6 év kellett egy közepes méretű ingatlan megvásárlásához, míg 2017-ben 9,1 év.

A lakásszerzési idő akkor csökkenhet, ha 3-5 éven belül valóban elkészül a magánszemélyek és a vállalkozók által tervezett 30-50 ezer új lakás. Ez az árak stagnálását eredményezhetné, miközben a nettó jövedelmek még nagyobb tempóban, évi 15-20 százalékkal emelkednek fejtette ki Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője a közleményben. Hozzátette, feltétel az is, hogy tovább csökkenjenek a hitelkamatok és az állam újabb ösztönzőket vezessen be, illetve hosszabbítsa meg a mostani, 5 százalékos áfa hatályát.

Kapcsolódó cikkek
Nagyot apadtak a hitelek 

A fokozatos csökkenés a lakáscélú és a fogyasztási kölcsönökre is igaz, ám a mérséklődés üteme most már egyre lassabb lesz.

Keresettek a kisméretű lakások

A kisebb ingatlanok nem csak a belvárosi vevők számára vonzóak, hanem a külső kerületekben keresgélőknek is.

Még tovább drágulhatnak a lakások?

Ennek oka az építőanyagokban bekövetkező 10-15 százalékos drágulás ‒ írja a Magyar Idők.

Nem törődünk a magas lakásárakkal

A lakásárak emelkedése a Genertel felmérésében szereplő 1000 megkérdezett kevesebb mint 20 százalékát aggasztja.

Lakásra gyűjtenek a fiatalok

A fiatalok több mint harmadának van megtakarítása, a legnagyobb részük lakásra gyűjt - derül ki a K&H felméréséből.

Most adásban
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink