Külföld
Az EU kész új tagállamokat felvenni soraiba
EPP Kép: Reuters/Yves Herman
2017. szeptember 14.

Az EP-képviselő üdvözölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének „State of the Union” beszédében elhangzottakat a bővítési politikát illetően. „Örülök neki, hogy a korábbi kissé ellentmondásos megnyilvánulások után sikerült egyértelművé tenni, hogy a jövőben az Európai Unió kész új tagállamokat felvenni soraiba, hogy a tagállamok száma nem áll meg huszonhétnél. Erre a politikai üzenetre már korábban is szükség lett volna, de jobb később, mint soha” – hangsúlyozta a vajdasági származású politikus.

Fenn kell tartanunk a hihető bővítési perspektívát a Nyugat-Balkán számára. (...) Az nyilvánvaló, hogy [ebben] a ciklusban már nem kerül sor újabb bővítésre. (...) Azt követően azonban az Európai Unió tagállamainak száma több lesz 27-nél.

‒ mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Unió helyzetét értékelő 2017. évi beszédében, amelyben ismertette a prioritásokat az előttünk álló évre, valamint felvázolta arra vonatkozó elképzeléseit, hogy az Európai Unió miként alakul majd 2025-ig.


„Ahogyan azt már többször hangoztattam a parlamenti munkám során, az Európai Uniónak következetes politikát kell folytatnia a nyugat-balkáni régióval kapcsolatban. Ha az EU meg akarja őrizni a csatlakozni vágyó országok elkötelezettségét az európai integráció és értékek iránt, akkor a tagjelölt országoknak egyértelmű üzenetre van szükségük.” – tette hozzá a néppárti képviselő.

Annak ellenére, hogy Brüsszelben nem volt egységes álláspont a bővítést illetően,

Magyarország kormánya a kezdetektől fogva felismerte a nyugat-balkáni régió stratégiai fontosságát és sürgette a csatlakozási tárgyalások felgyorsítását.


Írásbeli hozzászólalásában Deli újfent felhívta az Európai Bizottságot és a nyugat-balkáni országok kormányait:

„Egyértelművé vált, hogy megvan a politikai akarat, ezért éljenek ezzel a lehetőséggel és dolgozzanak a csatlakozási tárgyalások felgyorsításán”.
Most adásban
Téma: A 2019. évi költségvetési tervezet értékelése – Kovács Árpád elnök, Költségvetési Tanács
Ezt követő adásaink