Külföld
Szijjártó: Magyarországon senkinek sem kell félnie
MTI
2017. szeptember 19.

Ameddig Magyarországot ez a kormány vezeti, addig az országban senkinek sem kell félnie, függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségi vagy vallási közösséghez tartozik ‒ mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban részt vesz az ENSZ közgyűlésének 72. ülésszakán, és látogatása keretében amerikai zsidó szervezetek képviselőivel is találkozott.

Szijjártó Péter közölte: az Európa előtt álló jelenlegi legnagyobb kihívás a biztonságra vonatkozik, hogy vajon az európai vezetők helyre tudják-e állítani a kontinens és az ott élő emberek biztonságát. Nyilvánvalóan a biztonsági kihívások még hangsúlyosabbak a nemzetiségi, illetve a vallási közösségek vonatkozásában, így az Európában élő zsidó közösségek számára is a legfontosabb kihívás ‒ csakúgy, mint Európa egésze számára ‒ a biztonságra vonatkozik ‒ mutatott rá.

Kiemelte: éppen ezért arról biztosította az Egyesült Államokban élő zsidók szervezeteit, hogy a magyar kormány két dologban egészen biztosan nem ismer kompromisszumot. Az egyik Magyarország és a magyar emberek biztonsága: „nem ismerünk kompromisszumot abban a tekintetben, hogy megvédjük Magyarország és a magyar emberek biztonságát” ‒ hangsúlyozta. Mint mondta, Magyarország kormányának az a felelőssége, hogy ne engedjen Brüsszel nyomásának, hanem „teljes erejével és ésszerű döntéseivel, felelősségteljes politikájával védje meg Magyarországot, a magyar embereket és így a Magyarországon élő zsidó közösség tagjait is”. Emellett

nem ismerünk kompromisszumot az antiszemitizmussal szemben meghirdetett zéró tolerancia vonatkozásában sem,

ameddig ez a kormány vezeti Magyarországot, addig senkinek sem kell félnie függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségi vagy vallási közösséghez tartozik” ‒ jelentette ki.

A külügyminiszter arról beszélt: Magyarország kormánya garantálja, hogy minden vallási közösséghez tartozó ember biztonságban érezheti magát az országban. A zéró tolerancia jegyében hirdettek harcot az antiszemitizmussal szemben, és „büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország kormánya azon európai kormányok közé tartozik”, amelyek a legtöbbet teszik az antiszemitizmussal szemben ‒ mondta.

Szijjártó Péter felidézte: tájékoztatta a zsidó közösség tagjait, hogy a magyar kormány egy olyan egymilliárd forintos rekonstrukciós, újjáépítési program mellett döntött, amelynek keretében

felújítják azokat a zsidó temetőket Magyarországon, amelyek esetében erre már nagyon régen került sor.

Mindezt a vallási hagyományok és szabályok tiszteletben tartásával teszik ‒ tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek
Orbán: zéró toleranci az antiszemitizmussal szemben

"Hazánk bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait."

Az askenázi főrabbival tárgyalt Orbán Viktor

A magyar zsidóság védelméről, támogatásáról és a magyarországi zsidó élet virágzásáról is szó esett.

Itt a Talmud első magyar fordítása

David Lau: a zsidóság a könyv népe, a könyv része az élete hetedrészét olvasással töltő zsidóságnak.

Most adásban
Téma: A Prokopp könyv – Prokopp László és Dobor Dezső szerzők