Közigazgatás
Rekord szinten a lakásárak
Lakás2017 Kép: OPH
2017. szeptember 28.

Míg a kisebb városokban és községekben ‒ főként a hátrányos helyzetű települések esetében – nem volt jelentős áremelkedés, addig Budapest több kerületében az elmúlt évek alatt közel megduplázódtak a lakásárak és jelenleg ‒ inflációval korrigálva – is rekordmagasan vannak az árak. A fővárosban idén első negyedévében 400 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárakat mértek, az építés alatt álló új lakásoknál pedig 670 ezer forintot.‒ foglalta össze a Lakás2017.

Az áremelkedés különösen a belvárosban volt jelentős, ahol a magyar és külföldi befektetők egyaránt erősítették a keresletet, akik a turizmus bővülésére alapozva a magasabb hozamú rövid távú lakáskiadás mellett döntöttek. Az Airbnb-ben a lakásfejlesztők is látnak lehetőséget, több belvárosi projektben elsősorban a befektetési célú vásárlókra alapozva hirdetnek lakásokat.

„A lakáspiacot jellemző ciklikusság felívelő szakaszában a kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani áremelkedés. Az idei év első negyedévében tovább emelkedtek az árak, azonban az emelkedés üteme valamelyest csökkenni fog. A drágulás vége még nem látszik – a reálgazdaság és a bérek alakulása, a lakáspiac számára kedvezően alakuló alapkamat és hitelkamatok sem utalnak arra, hogy hirtelen véget érne a felívelés – a következő évek során inkább az áremelkedés fokozatos lassulására számíthatunk.” – mondja Ditróy Gergely a Lakás2017 szakmai vezetője.

A lakásárak országos átlaga mögött egyre nagyobb különbségek vannak, amit elsősorban a főváros drágulása okoz. Budapesten az idei év első negyedévében 400 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárakat mértek, a tervezett és építés alatt álló új lakások négyzetméterára a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint viszont elérte a 670 ezer forintot.

Az új lakások az V. kerületben a legdrágábbak, ahol 1 millió forintos négyzetméterár alatt szinte egyáltalán nincs új lakás,

de több projektben 1,5-2 milliós négyzetméterárakkal is találkozhatnak a vásárlók. A tágabban értelmezett belvárosban ‒ vagyis a VI. és VII. kerületben ‒ is legalább 700-800 ezer forintba kerül egy új lakás négyzetmétere. Új lakáshoz Budapesten legolcsóbban a külső pesti kerületekben juthatunk, ahol néhány esetben 500 ezer forint alatt van a fajlagos ár, ezek azonban többnyire nagyobb méretű sorházi ingatlanok.

A megyeszékhelyek közül Győr a legdrágább,

ahol a lakásárak Budapest legolcsóbb kerületeihez hasonlóak. Emellett az Észak-Dunántúl emelhető még ki, a keleti országrészből pedig Kecskemét és Debrecen az, ahol valamivel magasabbak az árak. A Balaton továbbra is keresett, ahol az új építésű vízparti, vagy ahhoz közeli projektek emelik jelentően az átlagárat.

A lakásárak emelkedése az értékesítési idő enyhe emelkedését okozta. A mostani árszinteken, ha valaki nagyobb lakásba költözne, vagy vidéki lakását eladva vásárolna Budapesten, sokkal nagyobb árkülönbözetre kell számítania, mint néhány évvel ezelőtt, ami gátat szab az adásvételek drasztikus növekedésének. A fennmaradó árkülönbséget a vásárlók jelentős része hitelből fedezi, amit a mostani alacsony kamatkörnyezet is erősít. Szakértők szerint a következő időszakban emelkedni fog a lakásvásárláshoz kapcsolódó hitelek aránya.

Kapcsolódó cikkek
Súlyos bírsággal és költséggel járhat a szabálytalan lakásfelújítás

Sőt birtokháborítási ügybe válthatnak át az átgondolatlan korszerűsítési beruházások

Tíz évig kell spórolni egy lakásra

Budapesten 12, országosan csaknem 8 évnyi átlagjövedelem kell ahhoz, hogy valaki egy közepes méretű lakáshoz jusson.

Keresettek a kisméretű lakások

A kisebb ingatlanok nem csak a belvárosi vevők számára vonzóak, hanem a külső kerületekben keresgélőknek is.

Most adásban
Téma: Adventi elmélkedés – Gájer László atya, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető tanára
Ezt követő adásaink