Külföld
Brexit után is maradhatnak az uniós munkavállalók a szigetországban?
MTI Kép: Pixabay
2017. október 6.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Brexitet követő kiválás után is maradhatnak a már az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós munkavállalók ‒ mondta a Századvég Alapítvány kutatója az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Kiss István felidézte, hogy Theresa May brit miniszterelnök a Konzervatív Párt manchesteri kongresszusán arra kérte a küldötteket, támogassák az uniós polgárok továbbfoglalkoztatását, illetve korábban a belügyminiszter is úgy nyilatkozott, hogy a brit munkaerőpiacnak szüksége van rájuk.

Sőt, egyre inkább úgy látszik, hogy a Brexit-referendum és a valódi kiválás közötti átmeneti időszakban érkező uniós polgárok jogait is kész garantálni Nagy-Britannia ‒ fogalmazott a szakértő.

Kiss István arról is szólt, hogy Theresa May kongresszusi beszéde, amelyben elnézést kért a küldöttektől a párt gyenge választási szereplése miatt, politikai szempontból katasztrofálisra sikerült. Emiatt is sokakban felmerült, hogy a párt nem vele "fordulna rá" a következő választásokra, ugyanakkor a "botrányos beszéd" ellenére a kabinet szorosan összezárt a miniszterelnök mögött ‒ hívta fel a figyelmet.

Ez a különleges brit kormányszerkezetnek is betudható, ugyanis a kormányban több mint száz miniszter dolgozik, akik egyben képviselők is. Vagyis Theresa May megbuktatásával ők is buknának ‒ értékelt az elemző.

Kapcsolódó cikkek
Brexit ‒ milyen lesz az együttműködés London és az EU között?

A brit kormány a Brexit után is folytatni kívánja a védelmi és biztonsági együttműködést az Európai Unióval‒ tudatta a Downing Street.

Stagnálnak a Brexit-tárgyalások

A legutóbbi fordulón bizonyos kérdésekben sikerült továbblépni, áttörés azonban nem született egyik területen sem. 

Egyre kevesebben költöznek Nagy-Britanniába

A tavalyi évhez képest 81 ezerrel kevesebben választották Nagy-Britanniát lakhelyül, a változás különösen az EU állampolgárait illetően jelentős.

Brexit után is szabadon lehet utazni Londonba

A kilépés után is szabadon utazhatnának be az EU-állampolgárok Nagy-Britanniába.

A munkaerőhiány ellenére népszerű a Brexit

A gazdaság időszakos gyengülése ellenére megéri a bevándorlás korlátozása a briteknek ‒ véli a Századvég elemzője.

Maradhatnak az Egyesült Királyságban az uniós polgárok?

Theresa May megígérte, hogy a kilépés után is az országban maradhatnak az uniós állampolgárok.

Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink