Közigazgatás
Önkéntesek tettek esküt Hajmáskéren
Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Kép: kormanyhivatal.hu
2017. október 10.

Hajmáskéren, a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központja lőterén csaknem háromszáz nyugat-magyarországi, önkéntes területvédelmi tartalékos katona tett esküt.

Simicskó István honvédelmi miniszter beszédében kiemelte, a magyar társadalom büszke a jelenlévőkre, akik önként vállalták a legnemesebb szolgálatot.

A tartalékosok nélkül ugyanis nem létezhet ütőképes haderő.


A miniszter úgy fogalmazott, a haza védelme nemzeti ügy, amelyet három pillérre épít a kormány: a Magyar Honvédség képességeire, a NATO szövetségi rendszerére és az állampolgárok áldozatkészségére, hazafias elkötelezettségére. Hozzátette: a tartalékosok rendszere kiváló lehetőség arra, hogy az állampolgárok hazafias elkötelezettsége erősödjön, és a civil lakosság is nagyobb biztonságban élhesse meg mindennapjait. A miniszter hangsúlyozta: a 2026-ig tartó haderőfejlesztési programban kiemelt cél a magyar honvédség képességeinek javítása és a védelmi kiadások növelése. A magyar védelmi költségvetés 2024-re el fogja érni a GDP két százalékát. Simicskó István az eskütétel után tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy 2010-ben mindössze tizenhét tartalékos katona volt Magyarországon.

kormanyhivatal.hu

A 2010-től kialakított rendszerben jelenleg mintegy ötezer fős, műveleti és védelmi elven szervezett tartalékos állománnyal rendelkezik Magyarország, de szeretnének egy olyan egységes rendszert, amely alapvetően területvédelmi elven fog majd működni megyékre, járásokra lebontva, a meglévő alakulatok alá rendelve.

Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök elmondta, a tartalékosok jelentős része rendelkezik katonai múlttal, de egyre több fiatalt is sikerül megszólítani, ezért a kiképzést is az alapoktól kell kezdeni.


Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a területvédelmi elv fontosságát érzékeltetve leszögezte: mindenki azt a környéket ismeri, ahol él, az számára a legfontosabb, és fel kell készülni arra, hogy saját otthonainkat is meg tudjuk védeni.


Egy héten belül egyébként ez már a második eskütétel volt a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban meghirdetett, új, területi alapokra helyezett tartalékos rendszerben. Az önkéntesek a szeptember végén kezdődő gyakorlat során alaki és általános lőkiképzésben részesültek, valamint elsajátították a katonai közelharc, az általános harcászat, az egészségügyi, műszaki és tereptani ismeretek alapjait is.

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok a „Bevonulás 2017” elnevezésű gyakorlat zárónapján adtak számot tudásukról, majd átvették csapatzászlójukat, és ünnepélyesen esküt tettek. Jelenleg tíz megyében folyik az önkéntes területvédelmi tartalékosok kiképzése, de jövő évtől már az ország egész területén megkezdődik a kiképzőszázadok felállítása.

Következő adásunk
Téma: Hatékony volt a külhoni magyar családok éve program – Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink