Gazdaság
Brexit: közelednek a válságtervek
Világgazdaság Kép: Pixabay
2017. október 18.

A Brexit visszafordítását sürgeti az OECD, mert a megállapodás nélküli kilépés súlyos károkat okozhat a brit gazdaság számára – írja a Világgazdaság.

Heteken belül kudarcba fulladhatnak a tárgyalások, ha az Európai Unió e heti csúcstalálkozóján nem ad zöld utat a majdani kereskedelmi kapcsolatok és a kilépés utáni átmeneti időszak feltételeinek megtárgyalásához – legalábbis sajtójelentések szerint ettől fél a brit kormány. Theresa May miniszterelnök hétfőn este Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Bar­nier Brexit-főtárgyalóval vacsorázott Brüsszelben, de csekély eredményt ért el. A találkozó után kiadott közös közlemény szerint a konstruktív és barátságos hangulatban zajló tanácskozáson áttekintették a folyamatot, és megállapodtak abban, hogy a következő hónapokban fel kell gyorsítani a tárgyalásokat.

A meleg szavak azonban kevesek az üzleti élet megnyugtatásához. A zökkenőmentes kilépéshez szükséges átmeneti időszak garantálásának esélye napról napra csökken – figyelmeztetett kedden a pénzintézetek lobbistája, a TheCityUK. Ha erről nem születik megállapodás legkésőbb 2018 első három hónapjában, akkor nagy a veszélye annak, hogy London pénzügyi központjából eltűnnek az állások, a tőke és a beruházások. Az érintett cégek immár túl vannak a tervezés szakaszán: a jövő év elején a legtöbben életbe léptetik a válságtervet. Ha a cégek mozgásba lendülnek, akkor már nincs visszaút” – nyilatkozta a Bloombergnek Miles Celic, a szervezet vezetője.

Márpedig gyakorlatilag semmi esély nincs arra, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcson felhatalmazást adnak Barnier-nak a továbblépésre. Épp ellenkezőleg: elsősorban Németország és Franciaország nyomására várhatóan még szigorítják is a feltételeket, garanciákat követelnek például Nagy-Britanniától arra, hogy az országban élő uniós állampolgárok jogait illetően az Európai Bíróságé marad a döntő szó, ami May számára elfogadhatatlan.


A Világgazdaság teljes cikke itt olvasható.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink