Kultúra
Cél a lengyel–magyar barátság megőrzése
MTI Kép: Pixabay
2017. október 18.

Az évszázadok óta megóvandó értéknek tartott lengyel–magyar barátság erősítését célozza a Waclaw Felczak Alapítvány – mondta az erről szóló előterjesztést ismertetve Schanda Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Schanda Tamás jelentősnek nevezte a rövid javaslatot, sorolva a két nép viszonyának hagyományait. Mint mondta, a jó kapcsolatot korábban az táplálta, hogy a két nép hasonló sorscsapásokat szenvedett, ma azonban ez nincs így – tette hozzá –, ezért fogalmazódott meg a Waclaw Felczak Alapítvány ötlete, ami a fiatalok számára is megélhető valósággá teszi ezt a barátságot.

Az alapítvány névadójáról, a történész Waclaw Felczakról elmondta: a két nép közötti barátság és a közép-európai összefogás eszméjének áldozatos terjesztője volt.

Beszámolt arról is, hogy a kormány által létrehozandó szervezet fókuszában az ifjúsági együttműködések megerősítése áll majd, a többi között új ösztöndíjak, kulturális programok, a turizmus vagy a vállalkozások együttműködése felett bábáskodik majd.

A kabinet évente egymillió euróval támogatja az alap létrehozását – tette hozzá –, az előremutató civil kezdeményezések ciklusokon átívelő támogatásának szerinte a külpolitikában és a gazdaságban is kézzelfogható eredményeket hoz majd.

Most adásban
Téma: Ünnep előtti ellenőrzések a Jászságban – Lipták Gergely osztályvezető, Fogyasztóvédelmi Osztály és Tóth Sándor osztályvezető, Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztály
Ezt követő adásaink