Közigazgatás
Nőhet az egészségügyi dolgozók bére
MTI Kép: Pixabay
2017. október 27.

Jelentős bérfejlesztést jelentett be novemberre az egészségügyben a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján. Lázár János elmondta: mintegy 98 ezer ember, köztük 79 ezer szakdolgozó és 16 ezer szakorvos bérét emelik. Az orvosok újabb 100 ezer forintos emelésre számíthatnak, míg a szakvizsgával még nem rendelkezők és a gyógyszerészek 50 ezer forintos, a szakdolgozók 12 százalékos bérfejlesztésre.

Idén az egészségügyi béremelés 82,5 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek ‒ ismertette.

Lázár János közölte azt is: a kabinet döntött a kórházak adósságrendezéséről is, valamint azon intézmények támogatásáról, amelyek strukturális változtatásokat hajtanak végre az adósság hosszú távú csökkentéséért. Erre 56 milliárd forintot hagyott jóvá a kabinet. Ebből az intézmények 30 napon túli adósságát rendezik, de azokat az kórházakat is támogatják, amelyek az ellátás színvonalát növelő változtatásokat hajtottak végre.

Jön ez e-egészségügy

Novemberben megkezdődik az egészségügyi ellátás során keletkezett összes adat digitalizálása, vagyis létrejön az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér

‒ emlékeztetett a miniszter.

Lázár János azt mondta: az elektronikus személyi igazolványok első felhasználásaként az összes adat egy központi nyilvántartási rendszerbe kerül, amely átláthatóbb, kezelhetőbb rendszert hoz létre.

A változás érinti az összes egészségügyi dolgozót és ellátást, vagyis a kórházak mellett például a háziorvosi ellátást, a szakrendelőket vagy a gyógyszertárakat.

A dolgozók egy központi rendszer részesei lesznek, amelyben az eddig manuálisan vagy más módon rögzített adatok egy helyre, egy központi felhőbe kerülnek. Ehhez használják majd elektronikus személyi igazolványaikat, amelyeket soron kívül állítják ki számukra.

Mint mondta, március óta folyik az átállás előkészítése, amelynek keretében már 25 ezer leolvasót osztottak ki, további 14 ezer kiszállítása pedig már megkezdődött, az átállást folyamatosan valósítják meg.

A kezdeményezést a gyógyszerészi, az orvosi kamara és a kórházszövetség is támogatta. Lázár János szerint az egészségügy modernizálásában döntő jelentősége lehet a közhiteles adatok, folyamatok kontrollálásának.


Kapcsolódó cikkek
Indul az EESZT-rendszer

A digitalizálással 21. századi rendszerré válik az egészségügy – fejtette ki Balog Zoltán a rendszer bevezetése kapcsán tartott konferencián.

Egymilliárddal növelték a praxisvásárlási támogatások keretét

A támogatásra 160 pályázat érkezett ‒ mondta Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Sikerül itthon tartani az orvosokat?

A bérfejlesztésnek és az ösztöndíjrendszer sikerének értékeli Rétvári Bence, hogy egyre több orvost sikerül itthon tartani.

Éger: folyamatosan tárgyalnak az egészségügyi alapellátás pluszjuttatásáról

Kemény tárgyalásokon egyeztet a kormányzat és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az egészségügyi alapellátásban dolgozók pluszjuttatásáról.

Megszűnhet-e a hálapénz?

Az orvosok 60 százaléka szerint pusztán a béremelések hatására a hálapénzrendszer nem fog eltűnni.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink