Belföld
Emelkedik a szén-monoxid-mérgezés veszélye
OPH Kép: Reuters
2017. november 5.

Bár egész évben ki vagyunk téve a szén-monoxid-mérgezés veszélyének, a fűtési szezon beindulásával ugrásszerűen megnövekszik ennek esélye – hívja fel évről évre a figyelmet a katasztrófavédelem. A házak egyre tökéletesebb szigetelésével együtt növekszik a szénmonoxid keletkezésének esélye is – mutatott rá Hajdu Márton tűzoltó alezredes. A katasztrófavédelem szóvivője szerint mára már a biztonság elengedhetetlen kelléke a lakásokban a szénmonoxid- jelző készülék.

Minden tüzelő-fűtő rendszert ellenőrizni kell, függetlenül attól, hogy távfűtésről, elektromos fűtésről van-e szó, ezeknek is vannak karbantartási tennivalói, ha más nem, akkor a légtelenítés, illetve a csőhálózatnak az ellenőrzése. Alapvetően a katasztrófavédelem, a tűzoltók tűzvédelmi szempontból azokat a fűtési eszközöket, rendszereket helyezik előtérbe a lakossági tájékoztatásban, amelyeknél égéssel keletkezik a lakásnak a hője: fa-, gáz- és vegyestüzelésű kazánok, konvektorok, kandallók, cserépkályhák által történő fűtés - foglalta össze a katasztrófavédelem szóvivője, aki rámutatott:

A tüzelő-fűtő rendszereknek az ellenőriztetése a használónak a feladata, neki kell megrendelnie ezt a szolgáltatást.

Azért fontos, hogy a tüzelő-fűtő rendszer minden eleme karban legyen tartva, mert nem használjuk egész évben. Jellemzően tavasztól őszig tudomásul sem veszi az emberek nagy többsége, hogy van egy ilyen rendszere, hiszen nem használják, nem kell vele foglalkozni. Ez az idő lenne ideális arra, hogy a karbantartási, javítási munkákat elvégeztessék, hiszen ha nincsen használatban a rendszer, akkor könnyebb vele dolgozni. A szakembereknek ilyenkor kisebb a leterheltsége, másrészt a lakókat sem zavarja, mert nem kell lekapcsolni a fűtést. Veszélyt jelenthet a tüzelő-fűtő rendszer nem szakszerű telepítése, az, ha valaki házilag akarja bekötni, illetve ha nem rendeltetésszerű a használata.

Nagyon fontos, hogy háztartási vagy egyéb hulladékot ne égessünk a kazánban,

hiszen ezáltal mérgező gázok keletkeznek, amelyek egyrészt károsítják a környezetet, másrészt pedig károsítják a tüzelő-fűtő berendezést, illetve az egész fűtési rendszert. Gyakrabban kell tisztítani, hamarabb meghibásodik, gazdaságtalan lesz az energiafelhasználása. A rendszeres ellenőrzésnek az is az előnye, hogy már az apró hibák is kiderülnek, és javításuk után az egész rendszer biztonságosan tud működni. Ezért nagyon fontos a kémények ellenőrzése is. A keletkezett égéstermékek ki kell hogy jussanak a szabadba, hogy ne jelentsenek veszélyt a lakóingatlanban. Bármilyen külső, mechanikai sérülés a kéményen okozhat olyan problémákat, amelyekből túlzott lerakódás miatt tűz keletkezhet, eltömődhet a kémény, a füst, az égéstermék visszaáramolhat a lakóterekbe. Ezeket az ellenőrzés során ki tudják szűrni a kéményseprők – hangsúlyozta Hajdu Márton.

MTI/Kovács Tamás

A Rádió Orient vendége kiemelte, hogy a fűtési szezonnal szorosan összeforrt a szén-monoxid veszélye. Nem alaptalan a kettőnek az összekapcsolása, de tudni kell, hogy

a szén-monoxid egész évben jelen van, és sajnos a nyár folyamán is történnek balesetek.

Jellemzően a szén-monoxid jelenlétéhez az vezet, hogy nem megfelelő a lakásnak a levegő-utánpótlása, nincs elég oxigén az égéshez a konvektorban, a cserépkályhában, kazánban, ezért a kéményen keresztül visszaáramlik az égéstermék, és ennek az újraégéséből keletkezik a szén-monoxid, amely megtölti a lakásban a rendelkezésre álló teret. Ez azért rendkívül veszélyes, mert

nem a tüzelő-fűtő berendezés meghibásodása az első számú ok, hanem a levegő-utánpótlás hiánya.

A lakásokhoz az energiatakarékosság jegyében, egyre jobban szigetelő nyílászárokat lehet kapni, és kevesen gondolnak arra, hogy megszűnik a természetes szellőzése a lakásnak. Szerencsére erre is vannak műszaki megoldások, például a műanyag ablakokba beszerelhető szellőzők, amelyek biztosítják, hogy mindig legyen egy kis friss levegő. Ezek olyan mechanikai szerkezetek, amelyek érzékelik a nyomásváltozást, és ennek megfelelően engedik be a friss levegőt.

Mivel a szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, rendkívül veszélyes, mert sem az emberek, sem a háziállatok nem érzékelik, vagyis egy megfelelően működő szén-monoxid-érzékelő nélkül védtelenek vagyunk

- emelte ki Hajdú Márton. A katasztrófavédelem honlapján érdemes megnézni az érzékelőkről feltett listát, itt megtalálható, hogy melyek feleltek meg, illetve melyek nem az ellenőrzés során. A tanácsuk az, hogy mindenki szakboltban vásárolja meg ezeket az eszközöket, az ott dolgozó szakemberek segítenek, hogy az adott lakásba hány darab, milyen típusú szén-monoxid-jelzőre van szükség, és azokat hová célszerű elhelyezni. Jellemzően az újabb típusú szerkezetek olyan akkumulátorral vannak ellátva, hogy 5-7 évig üzemelnek, illetve vannak olyan technológiák is, amelyek a wifin keresztül mobiltelefonra tudnak vészjelzést küldeni. Ha bejelez a szerkezet, az első lépés a tüzelő-fűtő berendezés elzárása kell hogy legyen, ezt kövesse a szellőztetés. Mindenkit ki kell küldeni a levegőre, illetve hívni kell a 112-es segélyhívót. Egyrészt a tűzoltók segítségét kell kérni, hogy tudjanak mérést végezni, másrészt a gázszolgáltatók szakembereit kell értesíteni, ha pedig valaki rosszul van, akkor azonnal hívni kell a mentőket is – hívta fel a hallgatók figyelmét Hajdu Márton tűzoltó alezredes.

Az Országgyűlés október 31-én fogadta el másodszor az államfő által megfontolásra visszaküldött előterjesztést, amelynek értelmében a családi házak kéményellenőrzését ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezheti el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

Téma: Kezdődik a fűtésszezon - Mire kell figyelni?
Vendég: Hajdu Márton tűzoltó alezredes, szóvivő
A műsort vezeti: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Szezon előtt ellenőrizze a fűtőberendezést!

A fűtési szezon kezdete miatt fontos a fűtőberendezések, a kémények ellenőrzése, illetve megfelelő szén-monoxid-érzékelő beszerzése ‒ mondta Hajdu Márton.