Belföld
A Várkert Bazárban ülésezett a Máért
hirado.hu/MTI Kép: MTI/Koszticsák Szilárd
2017. november 10.

Erős anyaország nélkül nem lehetne sikeres külhoni politikát sem folytatni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVI. plenáris ülésén, Budapesten, a Várkert Bazárban.

Az anyaország azonban megerősödött – jelentette ki kormányfő, példaként említve, hogy így az egész Kárpát-medencét lefedő oktatási hálózatot és „szellemi erőtereket” tudtak kialakítani.

OPH

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „összefoltoztuk a nemzet szanaszét hasogatott szövetét”. Beszédében örömét fejezte ki amiatt, hogy – mint mondta – konszenzus van olyan fontos kérdésekben, mint például a külhoni magyarok állampolgársága, szavazati joga és autonómiatörekvései. Célul tűzte, hogy minden magyar, aki közjogilag is a magyar közösség részévé akar válni, megtalálja ennek lehetőségét.

OPH

Mindannyiunk érdeke az erős Közép-Európa

A miniszterelnök szerint mára a Kárpát-medencében megerősödött és versenyképessé vált az a gondolat, amely szerint a közép-európai népek abban érdekeltek, hogy mindannyian erősek legyenek. A magyar nemzeti érdek az, hogy legyen erős Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovákia és Ukrajna, és velük Magyarország szintén erős országként gyümölcsöző kapcsolatot alakítson ki – mondta Orbán Viktor.

Szólt arról is, hogy a környező országokban – vérmérséklettől függően – be-, illetve elfogadták a határon átnyúló gazdasági fejlesztési programokat. A kormányfő kitért arra, hogy nagyon komoly nemzeti teljesítménynek tartja a migrációs hullám megállítását a déli határoknál. Külön köszönetet mondott a délvidéki magyaroknak, mert – mint mondta – ott kellett kerítést építeni, ahol egyáltalán nem akartak.

OPH

A nemzetegyesítés után következik a nemzetépítés

Az elmúlt időszak a nemzetegyesítésről szólt, a következő évek pedig a nemzetépítésről fognak szólni – hangsúlyozta a miniszterelnök. A kormányfő felidézte közelmúltbeli kolozsvári szavait, miszerint „a Kárpát-medencében a jövőt magyar nyelven írják”. Hangsúlyozta, hogy ez egy kormányzati szándékot kifejező mondat, a Kárpát-medencére ugyanis úgy tekintenek, mint a magyar nemzet és a kultúra kiteljesedésének tere.

Ismét kitért az új ukrán oktatási törvényre, amellyel kapcsolatban közölte: a magyar kormány nem fog kihátrálni abból az álláspontból, amely szerint a kisebbségi jogokból nem lehet visszalépni. A magyar kormány azt kéri, hogy ezt az ukrán fél is lássa be.

OPH

Semjén: a magyar nemzet akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze fennmarad

Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Magyar Állandó Értekezlet XVI. plenáris ülésén pénteken Budapesten hangsúlyozta: a nemzetpolitika területén átgondolt kereteket és bejáratott, cizellált intézményrendszert dolgoztak ki az elmúlt években. A kormányfő helyettese úgy fogalmazott: mindent megtettek, ami szükséges és lehetséges volt.

OPH

Semjén Zsolt kitért arra, hogy a külhoni magyarság megerősítéséhez szükség van az identitás megerősítésére, aminek egyik legfontosabb eleme az oktatás támogatása. Szólt arról, hogy a soha nem látott gazdasági fejlesztések indultak a külhoni területeken, és megvalósult a nemzet közjogi egyesítése, megvan az egymilliomodik új magyar állampolgár.

OPH

Az ülésen a parlamenti ellenzéki pártok közül az MSZP-t Mesterházy Attila országgyűlési képviselő, a Jobbikot Vona Gábor pártelnök és Szávay István képviselő, az LMP-t Szél Bernadett társelnök képviselte.

Kapcsolódó cikkek
Orbán Viktor: Magyarország a saját lábára állt

A kormányfő a Magyar Diaszpóra Tanács VII. plenáris ülésén szólalt fel.

Összeül a Magyar Állandó Értekezlet és a diaszpóratanács

November 9-én a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT), 10 -én pedig a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésezik Budapesten.

Potápi: 212 magyar iskola működik a diaszpórában

Kétszáztizenkét magyar iskola működik a diaszpórában - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink