Életmód
Fiatalkorban kell elkezdeni az egészséges életmódra nevelést
OPH Kép: Pixabay
2017. november 10.

Egyre nagyobb méreteket ölt a fiatalkori elhízás, amely később súlyos mozgásszervi és belgyógyászati betegségek kialakulásához vezethet. A mindennapos testnevelés bevezetésével, valamint az iskolai büfékben kapható ételek szabályozásával jelentős mértékben csökkenhet a fiatalok körében a túlsúly kialakulásának kockázata – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Bálint Géza reumatológus.

A csont és ízület évtizede

A mozgásszervi betegségek a 20. század végén olyannyira elszaporodtak, hogy az már nemcsak az egyénre vonatkozóan jelentettek súlyos veszélyt, de az ezzel kapcsolatos szociális és gazdasági terhek is jelentős mértékben megemelkedtek. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete éppen ezért hirdette meg 2000-ben a csont és ízület évtizedét, annak érdekében, hogy az ezzel kapcsolatos kutatást, a betegségek felismerését, kezelését és gyógyítási lehetőségeit javítsák. „A kezdeményezéshez Magyarország elsőként csatlakozott” – emlékeztetett rá Bálint Géza.

Mint azt a reumatológus elmondta, az évtized eredményeképpen a mozgásszervi betegségek kutatása fellendült, amelynek keretében felismerték, hogy az egyik leggyakoribb mozgásszervi megbetegedés, a térdízületi porckopás – amely 350 millió embert érint világszerte – egyre fiatalabb korban jelentkezik. Ennek hátterében pedig az elhízás áll. A fő célt azonban, hogy a WHO az egészségügyi prioritások közé vegye fel a mozgásszervi megbetegedéseket, az első évtizedben nem sikerült elérni, ezért a programot meghosszabbították. 2016-ban azonban létrejött és azóta is működik a szervezeten belül egy kifejezetten ezzel a betegségcsoporttal foglalkozó részleg, ezzel elérték ezt a célt is.

Hogyan előzhető meg?

Mint arra Bálint Géza felhívta a figyelmet, a mozgásszervi betegségek megelőzésének kulcsa:

az egészséges táplálkozás, a dohányzás elhagyása, a mérsékelt alkoholfogyasztás és a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás.

Ez utóbbi heti 5 alkalommal minimum fél órás, intenzív mozgást jelent.

Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy azoknál a 20-65 éves egészséges embereknél, akik legalább heti ötször fél órát mozogtak, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása és az ezzel kapcsolatos halálozás 30 százalékkal ritkábban fordult elő.

A mozgás nem elég

Bár a mozgás nagyon fontos, korántsem elégséges a megfelelő testsúly eléréséhez és szinten tartásához. Ennél még fontosabb az egészséges, zsírban és szénhidrátban szegény táplálkozás. Mint arra Bálint Géza rámutatott, a mindennapos testnevelés bevezetésével a fiatalok körében a mozgás tekintetében már jelentős lépéseket sikerült elérni, ugyanígy

oktatni kellene az egészséges táplálkozást is.

Kutatások bizonyítják azt is, hogy a magyar fiatalok 10 éves korukig teljesen jól és egészségesen étkeznek, ez azonban 15 éves korra jelentős mértékben romlik.

Márpedig az egészséges életmódra nevelést fiatal korban kell elkezdeni, hiszen a későbbiekben már sokkal nehezebb a súlyfeleslegtől megszabadulni és életmódot váltani. Ehhez talán következő lépés, hogy ma már az iskolai büfékben is szabályozzák, hogy mit vásárolhatnak a fiatalok. „A legveszélyesebbek a cukros üdítők, a csokoládék és az édességek” – mutatott rá a szakember. Hozzátette: nagyon fontos a megfelelő ásványi anyagok és tejtermékek fogyasztása. Ezzel megelőzhető a későbbi csontritkulás kialakulása.

Téma: A mozgásszervi és belgyógyászati betegségek kapcsolata
Vendég: Prof. Dr. Bálint Géza reumatológus
A műsort vezeti: Óvári Enikő
00:29 A csont és izület évtizede
03:03 Prioritás lett a mozgásszervi betegségek
06:10 A leggyakoribb mozgásszervi betegségek
07:35 A betegségek begelőzése
14:30 Az étkezések szerepe
22:53 Az egészséges életmód oktatásának szerepe
31:34 Mit tehetünk összességében a betegségek megelőzése érdekében?
Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink