Külföld
Takács Szabolcs: a Brexit veszteség az EU számára
MTI Kép: Pixabay
2017. november 10.

Nagy-Britannia kilépése politikai és gazdasági veszteséget jelent az EU számára, és a feladat az ebből fakadó károk minimalizálása ‒ mondta Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár.

A "Brexit és Brexit után. Az Európai Unió jövője" címmel az Európa Pontban rendezett kerekasztal-beszélgetésen az államtitkár hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia és az EU közös érdeke az emberek, a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok és az uniós tagállamokban élő britek megnyugtatása. Kölcsönös érdekük továbbá a minél szorosabb együttműködés kialakítása a gazdaságban és a kereskedelemben, valamint a védelem- és biztonságpolitikában ‒ mutatott rá.

Takács Szabolcs kifejtette: miközben fontos és a jövőt nagymértékben meghatározza, hogy a következő hónapokban milyen megállapodásra jutnak a Brexitet illetően, ezzel párhuzamosan zajlik egy vita arról, hogy milyen lesz az európai integráció jövője, milyen jogi, politikai keretek között folytatják a tagállamok. Ezt a kérdést nem lehet teljesen elválasztani a Brexittől, hiszen éppen a brit referendum volt "az utolsó csepp a pohárban", amely arra késztette az uniós tagállamok és intézmények vezetőit, hogy elindítsanak egy "önreflexiós folyamatot". Ez arról szól, mi az, ami "félrement", mit kell megváltoztatni és mit megőrizni ‒ magyarázta.

E kérdések súlya és felelőssége olyan nagy terhet ró a kormányokra, ami indokolja, hogy minden vitát alapvetően az Európai Tanács iránymutatása alapján folytassanak le.

Az államtitkár kiemelte: a magyar kormány álláspontja szerint

azokat az eredményeket mindenképpen meg kell őrizni, amelyek létrehozták az integrációt,

amelyek évtizedeken át "a világ egyik sikersztorijává" tették az EU-t, és amelyek miatt a legtöbb tagállam a csatlakozás mellett döntött. Úgy látja, ilyen az egységes belső piac, és azt is rögzíteni kell, hogy a szabad mozgás, a schengeni rendszer működőképessége kompromisszumok nélkül fennmaradjon. Meg kell őrizni azokat a politikákat is, amelyek sikeressé tették az integrációt, ilyen a kohéziós politika és a bővítési politika ‒ tette hozzá.

Takács Szabolcs közölte:

a magyar kormány olyan Európát akar, amely a kihívásokra hatékonyan tud reagálni.

Iain Lindsay budapesti brit nagykövet kiemelte: Nagy-Britannia erősíteni akarja kétoldalú kapcsolatait az uniós tagállamokkal, így Magyarországgal is. A magyar és a brit kormány elkötelezett az együttműködés szorosabbra fűzése mellett ‒ jelentette ki.

Az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája által szervezett eseményen a diplomata emlékeztetett: a brit kormány számos dokumentumot bocsátott ki a Brexittel kapcsolatos elképzeléseiről, így többek között arról, hogy miként képzeli el a kapcsolatok alakítását az EU-val. Úgy látja, mindkét fél elkötelezett az együttműködés mellett, egy olyan megállapodás érdekében, amely az EU polgárainak és a brit állampolgároknak is megfelel.

A nagykövet közölte: sok magyar is él Nagy Britanniában, ők nyilvánvalóan aggódnak, hogy mi történik, miután az ország elhagyja az uniót. Nagy-Britannia fontos céljának tekinti megnyugtatni az embereket ‒ mondta. Hozzátette: emellett Nagy-Britannia biztosítja az uniós tagállamokat, hogy megfelel a pénzügyi kötelezettségeinek.

Kapcsolódó cikkek
Törvénnyel biztosítanák a Brexit időpontját

2019. március 29-ét szeretnék belevenni a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonásáról beterjesztett jogszabálytervezetbe.

Brexit: közelednek a válságtervek

A Brexit visszafordítását sürgeti az OECD, mert a megállapodás nélküli kilépés súlyos károkat okozhat a brit gazdaság számára – írja a Világgazdaság.

Szijjártó: stratégiai együttműködés kell a Brexit után

Hazánknak a kint élő magyarok jogainak megvédése és a lehető legszélesebb kereskedelmi megállapodás a célja ‒ mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Brexit után is maradhatnak az uniós munkavállalók a szigetországban?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Brexitet követő kiválás után is maradhatnak a már az Egyesült Királyságban tartózkodó uniós munkavállalók ‒ véli a szakértő.

Brexit ‒ milyen lesz az együttműködés London és az EU között?

A brit kormány a Brexit után is folytatni kívánja a védelmi és biztonsági együttműködést az Európai Unióval‒ tudatta a Downing Street.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink