Belföld
Készültségbe helyezték a hókotrókat is
inforadio.hu Kép: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
2017. november 11.

Téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - csaknem négyezren szolgálatban - írja az inforadio.hu.

Minden év november 10. napjától téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt.:

országosan 19 megyei igazgatóságán, 93 mérnökségén és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek.

A téli hónapokban a társaság elsődleges feladata a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés, valamint – megfelelő időjárási körülmények között – a téli kátyúzás. A következő hónapokban közel 3850-en dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.

Az országos közúthálózaton 725 sószóró és hóekével felszerelt nehézgépjármű mellett 214 rakodógép és 170 hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális eszközhordozó lát el 24 órás szolgálatot.

A Magyar Közút mintegy 200 000 tonna útszóró sóval, 777 tonna kalcium-klorid granulátummal, 1 millió liter kalcium-klorid oldattal és 8900 tonna érdesítőanyaggal néz szembe a következő időszak kihívásaival. Azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott a hófogó rácsok és hálók kihelyezését elvégezték a szakemberek, ez összesen mintegy 760 kilométernyi útszakaszt érint.

Forrás: pixbay.com

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat minden esetben előzetes ütemterveknek megfelelően végzik el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követi a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

A fontos szakaszokon preventív jellegű sózást végeznek, a hóeltakarítást csak akkor tudják megkezdeni, ha a lehullott hó vastagsága meghaladja az 5 centimétert, az alatt csak sózásra van lehetőség, megelőzve a forgalom által letaposott hó burkolatra fagyását.

A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre akár 2-5 óra is lehet, ezen időszak alatt pedig időjárástól függően akár újabb 5-10 centiméternyi hó is hullhat a burkolatra, vagyis újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink