Közigazgatás
Megnyílt a 18. Pályaválasztási Kiállítás Tatabányán
Farkas István (MTI)/kormanyhivatal.hu Kép: Fodor Bernadett
2017. november 11.

A Földi Imre Sportcsarnokban csütörtökön megnyílt a 18. Megyei Pályaválasztási Kiállítás, melyre háromezernél több látogatót várnak.

A kiállításon közel 60 standon mutatkoznak be a megye középiskolái, valamint olyan civil és önkormányzati szervezetek, melyek kapcsolódnak a pályaorientációs szolgáltatások megyei rendszeréhez. Szombaton a „családi nap” keretében a diákok szüleikkel együtt kereshetik fel a kiállítást.

A kormány a következő években az összes szakképző intézmény és tanműhely felújítását tervezi a mai kor igényeinek megfelelően - mondta az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke a kiállítás megnyitóján.Bánki Erik hozzátette, folyamatosan felmérik az intézmények állapotát és technikai ellátottságát és tíz éves terv készül az érintett képzőhelyek modernizálására.

Kancz Csaba kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel

az elmúlt évtől kezdve három naposra bővült a rendezvény. A kormányhivatal több mint 2600 tanulónak térítésmentes utazást biztosít a helyszínre.

A kormánymegbízott szólt arról is, hogy míg

néhány éve húsz százalék volt a pályakezdők között a munkanélküliek aránya, jelenleg azonban csak öt százalékuk nem talál azonnal munkát.

Megnyílt a 18. Pályaválasztási Kiállítás Tatabányán
Forrás: Fodor Bernadett

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere elmondta, az önkormányzat két nagy fejlesztést indított el az oktatás területén. A kormány segítségével a Modern Városok Program keretében új laborokat, világszínvonalú tanulókörnyezetet hoznak létre a volt városi kollégiumban, valamint reálgimnáziummá fejlesztik az Árpád Gimnáziumot. Az intézmény felújításához szükséges közbeszerzési eljárás várhatóan november végéig megjelenik.

A kiállításon a diákok térítésmentes szolgáltatásokat vehetnek igénybe, így pályaválasztási teszteket tölthetnek ki, részt vehetnek pályaválasztáshoz kötődő pszichológiai szaktanácsadáson, de kipróbálhatják ügyességüket több szakma követelményeit is megjelenítő szakmaszimulátor segítségével.

A kiállítói standokon a fiatalok és kísérőik közvetlenül az intézmények pedagógusaitól és diákjaitól szerezhetnek információt a középiskolák képzési lehetőségeiről, az iskola életéről, rendjéről, szellemiségéről.

A rendezvény nem kizárólag a fiatalok, hanem a döntéseiket támogató, pályaorientáció iránt érdeklődő szakemberek igényeit is igyekszik kielégíteni. A kiállítás első napjára szervezett fórum előadásai a szakképzés rendszerének változását, a szakképzési centrumok működési tapasztalatait és az általános iskolában folytatott pályaorientációs tevékenységek lehetőségeit is érintik.

A kiállítást a Komárom-Esztergom megyei Kereskedelmi és Iparkamara hegesztő, festő, fényező és targoncavezető szimulátorokkal és pályaválasztási pszichológiai tanácsadással támogatta.

Kapcsolódó cikkek
Kancz Csaba: a tradíciókra tudni kell építkezni

A bányásznapok és a villamos napok keretében elismerésben részesültek a Tatabányai Erőmű Kft. dolgozói is.

Megnőttek a fogyasztóvédelmi feladatok Tatabányán

Az idei évi közigazgatási szervezeti integráció révén több feladatot – köztük fogyasztóvédelmit – megyei illetékességgel lát el a Tatabányai Járási Hivatal.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink