Gazdaság
„A munkavállalók is egyre inkább részesednek a gazdasági növekedésből”
Nemzetgazdasági Minisztérium Kép: Pixabay
2017. november 14.

Lendületesen bővült a hazai gazdaság a harmadik negyedévben, ami együtt járt a bérek töretlen emelkedésével, így a munkavállalók is egyre inkább részesednek a gazdasági növekedésből – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás gazdaságösztönző hatásainak köszönhetően a foglalkoztatási helyzet további javulására, a belső kereslet élénkülésére és a versenyképesség erősödésére számítunk a következő időszakban – tette hozzá a tárcavezető.

Varga Mihály a 3,6 százalékos harmadik negyedévi előzetes adatot értékelve elmondta, hogy az kedvezőbb, mint az előző három hónap eredménye volt. A részstatisztikák alapján ennél is jobb eredményre lehetett számítani, hiszen a bérek emelkedése vagy a rekord áfabevételek sokkal dinamikusabb gazdasági életet mutatnak, ezért a végleges adatok várhatóan 3,6 százaléknál gyorsabb GDP-bővülést mutatnak majd – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Mint mondta, az egyes gazdasági ágak növekedési hozzájárulását decemberben publikálja a statisztikai hivatal, de a rendelkezésünkre álló adatok alapján már most is elmondható, hogy a bővülés nagyrészt

az iparnak, a lakásépítések miatt felfutó építőiparnak és a piaci szolgáltatásoknak köszönhető.

A harmadik negyedévben az Európai Unió gazdasága éves alapon átlagosan 2,5 százalékkal növekedett szezonálisan és a naptárhatással kiigazítva az Eurostat gyorsbecslése szerint. A magyar gazdaság – 3,8 százalékos szezonálisan és naptárhatással igazított – növekedése továbbra is jelentősen meghaladja az uniós átlagot, így töretlen hazánk felzárkózása a fejlettebb tagállamokhoz – értékelte a tárcavezető, aki szerint a magyar gazdaság eredményeit és pozitív kilátásait a nemzetközi szervezetek, elemzőházak, a hitelminősítők és a befektetők is elismerik.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság alapjai erősek, a növekedés fenntartható. A következő időszak feladataként tovább kell dolgozni a versenyképesség erősítésén, a gazdaság digitalizációján, folytatni kell a szakképzés átalakítását, valamint továbbra is ösztönözni szeretnénk a közfoglalkoztatottak visszavezetését a nyílt munkaerőpiacra – sorolta Varga Mihály.

Az NGM várakozásai szerint az utolsó negyedévben a növekedés tovább gyorsul majd, így a kiskereskedelmi forgalom és a fogyasztás növekedése erős maradhat, de a beruházások jelentős hányada is jellemzően az év végén valósul meg – mondta Varga Mihály.

Kapcsolódó cikkek
Domokos: saját lábra állt a magyar gazdaság

A válságon mára nemcsak túljutott, de saját lábra is tudott állni a magyar gazdaság – mondta a Rádió Orientnek az Állami Számvevőszék elnöke.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink