Belföld
Átadták a HungaroControl távvezérlésű toronyirányító központját
MTI Kép: MTI/Bruzák Noémi
2017. november 14.

Átadták kedden a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. távvezérlésű toronyirányító központját, amellyel néhány év múlva már nem csak a ferihegyi repülőtéren lévő toronyból, de innen, a szolgálat irányítóterméből is képesek lesznek a szakemberek a légi forgalmat irányítani.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter korszakalkotó, 21. századi fejlesztésnek nevezte a beruházást.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a fejlesztés nem csak választ ad a légiforgalmi irányítás és a légiközlekedés kihívásaira, de úttörőnek is számít.

A feladatokat egyelőre még a repülőtéren lévő toronyból látják el, a HungaroControl Igló utcai központjában most átadott központot kényszerhelyzetben használják majd. A teljes átálláshoz további fejlesztésekre van szükség, amelyek már tervben vannak.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy hét évvel ezelőtt merült fel először a távvezérlési toronyirányítás ötlete, és a 2012 decemberi, áramellátási hiba miatti másfél napos leállás után döntötték el végleg, hogy szükség van a most 34 éves ferihegyi irányító toronyt váltó megoldásra.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink