Gazdaság
Domokos: saját lábra állt a magyar gazdaság
OPH Kép: stop.hu
2017. november 14.

A válságon mára nemcsak túljutott, de saját lábra is tudott állni a magyar gazdaság – mondta a Rádió Orientnek az Állami Számvevőszék elnöke. Mint arra Domokos László felhívta a figyelmet, az állam számára további feladat ennek a tendenciának a fenntartása, valamint az állammenedzsment megújítása.

A gazdasági válságon túljutva érdemes számba venni azokat az új eszközöket, innovációkat, amelyek a nehéz időszakban a korábbi hibák megoldásaira születtek és bebizonyították sikerességüket – mutatott rá az ÁSZ elnöke. Hozzátette: jelenleg a makrogazdasági folyamatok jó irányba tartanak, éppen ezért a jelen és a jövő legfontosabb kérdése, hogy hogyan lehet ezt fenntartani. Ennek elősegítése érdekében a hivatal 2011 óta végez elemzéseket és tesz javaslatokat a külső sérülékenység csökkentésére.

Saját lábon a hazai gazdaság

Domokos László rámutatott,

a mai gazdaságpolitika alappillére lett a munka alapú gazdaság, az adócsökkentés és a gazdaság kifehérítése.

Emellett az elmúlt három évben a központi költségvetés ellenőrzésében sem talált jelentősebb hibát a hivatal. Az Állami Számvevőszék hivatalból véleményezi az éves költségvetés végrehajtásának törvénytervezetét a szabályosság és megbízhatóság szempontjából. Mindemellett a költségvetési folyamatok eredményességét is elemzi az ÁSZ.

Kiemelte, hogy a 2016-os évben már a jövő lehetőségeit lehetett szem előtt tartani és az európai uniós támogatások csökkenése mellett is több mint 2 %-os gazdasági növekedést tudott produkálni Magyarország. „A magyar gazdaság a saját lábára állt” – tette hozzá.

Meg kell újítani az állammenedzsmentet

Az elnök ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy megújításra szorul az állami szolgáltatásokat ellátó intézmények vezetése, szervezete. Ennek oka, hogy bár a rendszerváltás óta eltelt 28 év alatt a világ megváltozott, ehhez az intézmények és a vállalatok nem alkalmazkodtak megfelelően. Miközben az üzleti szférában mindennek hatására nagyot fejlődött az intézményirányítás, addig az állami szervek nem reagáltak rugalmasan a megváltozott környezetre.

„Be kell engedni az üzleti szféra jó gyakorlatait a bérekkel és a követelményekkel kapcsolatban is.

Átlátható gazdálkodásra és egyértelmű kommunikációra van szükség

a potenciális fogyasztók felé” – hívta fel a figyelmet Domokos László. Ennek elősegítése érdekében az Országgyűlés 2015-ben határozatot fogadott el az Állami Számvevőszék tanácsadó szerepének elősegítése érdekében. Ennek mentén a hivatal el is kezdte a közszféra vezetőinek képzését. Legfontosabb cél: az átláthatóság és az integritás, hiszen ezek nélkül az állam nem tud biztonságot adni polgárai számára. „A jól működő államhoz szemléletváltásra van szükség” – zárta szavait az ÁSZ elnöke.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink