Életmód
Hogyan kerüljük el a fertőzéseket, ha sportolunk?
Neutromed Kép: Pixabay
2017. november 14.

A rendszeres sport nagyon jó hatással van a szervezetre, hiszen azon túl, hogy segít az optimális testsúly megtartásában, minden szervrendszerünkre jótékony hatást fejt ki, többek között csökkenti a szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is.

Mozgás alatt és után azonban számos kellemetlenség érhet bennünket, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa összegyűjtött hét tippet, hogy a sportolás semmiképpen se vezessen diszkomfort-érzéshez.

A sportolás rendkívül jó hatással van az egészségünkre, hiszen erősíti az immunrendszert, stabilizálja a vércukrot és csökkenti az esélyét a Candida-fertőzések kialakulásának is. Rövidtávon azonban az ilyenkor jelentkező fokozott izzadás, a megemelkedett testhőmérséklet, a műszálas ruházat viselése miatt változik a hüvely pH-értéke, gyakoribbá válik a hüvelyflóra felborulása. Az alábbi tippek megfogadásával azonban csökkenthetjük a kellemetlen fertőzések kialakulását.

  • Lehetőség szerint ne viseljünk szűk, műszálas nadrágot, amennyiben viszont mégis emellett döntünk, olyat válasszunk, ami nagyfokú légáteresztő képességgel bír.
  • Érdemes pamut fehérneműt használni, hiszen a műszálas anyagok az izzadtsággal kiegészülve irritációt okozhatnak az érzékeny területeken, amely szintén a hüvely érzékeny egyensúlyának felborulásához vezethet.
  • Edzés után mielőbb zuhanyozzunk le, intim testrészeinken lúgos szappanok, tusfürdők helyett használjunk megfelelő pH-értékű intimmosakodókat.
  • Zuhanyozás után alaposan töröljük át magunkat tiszta, puha törülközővel. Semmiképpen se azt a törülközőt használjuk, amivel a futópadon az izzadság felitatására használtunk.
  • Előfordulhatnak olyan esetek, mint például a szabadtéri sportrendezvények, hogy nincs lehetőségünk lezuhanyozni közvetlenül a mozgástevékenység után. Ekkor se feledkezzünk meg azonban az intim higiéniáról, használjunk intim törlőkendőt.
  • Uszodai sporttevékenységet követően törekedjünk arra, hogy a lehető leghamarabb lecseréljük a nedves úszódresszünket, zuhanyzást követően pedig ne használjuk azt a törülközőt, amivel az uszodatérben vagy a wellness részlegben tartózkodtunk.
  • Mivel az uszodák vize magas koncentrátumban tartalmaz fertőtlenítő szereket, így az száríthatja a bőrt az intim terülteken, ami irritációhoz vezethet. Az intim területeink pH-értékéhez leginkább illeszkedő intim mosakodók használata segíthet, amennyiben panaszaink nem javulnak, kérjünk mielőbbi segítséget nőgyógyászunktól. A fertőzések gyulladáshoz és egyéb súlyos szövődményekhez vezethetnek.
Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink