Gazdaság
Népszerű Magyarország a külföldi befektetők körében
Nemzetgazdasági Minisztérium Kép: Pixabay
2017. november 14.

A magyarországi üzleti környezetről és a kormány által meghozott befektetés-ösztönző intézkedésekről egyeztetett Varga Mihály és Mario Ohoven, a Német Középvállalati Szövetség (BVMW) elnöke.

A találkozót követően a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a befektetői bizalom kétirányú megerősödését jelzi, hogy ma már a régebben itt működő és a Magyarországnak először bizalmat szavazó vállalatok egyforma arányban jelentenek be új fejlesztéseket.

A megbeszélésen a felek áttekintették a magyar gazdaság elmúlt időszakban elért eredményeit, így egyebek mellett az uniós átlag feletti gazdasági növekedést, a rekordmértékű foglalkoztatottságot, a csökkenő államadósságot és az adócsökkentéseket.

A befektetés-ösztönző intézkedéseket ismertetve a tárcavezető elmondta: a magyar kormány az uniós összevetésben legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adót, csökkenő munkáltatói járulékokat, beruházási- és képzési támogatásokat és fejlesztési adókedvezményt kínál a befektetőknek. Az adó- és járulékcsökkentéseken túl az egyszerűbb, betarthatóbb szabályokkal, a Nemzeti Versenyképességi Tanács munkája révén megvalósuló lépésekkel a kormány tovább kívánja javítani a magyarországi üzleti környezetet – tette hozzá Varga Mihály.

Németország hazánk legfontosabb partnerországa, kétoldalú kereskedelmi kapcsolataink folyamatosan bővülnek, az év első felében az exportunk több mint 6 százalékkal, az import 10 százalék feletti mértékben emelkedett – ismertette a nemzetgazdasági miniszter kiemelve, hogy a Németországból érkező befektetések aránya meghaladja a 20 százalékot.

Az 1975-ben alakult BVMW Németország legnagyobb, önkéntes alapon működő, független vállalkozói szervezete, több mint félmillió taggal, 11 millió dolgozó érdekeit képviselve. A mintegy 100 milliárd eurós forgalommal bíró, évente több ezer rendezvényt lebonyolító szervezet kiemelten támogatja a vállalkozások gazdaságpolitikai keretfeltételeinek javítását.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink