Kultúra
Tizenkettedik éve öltözik ünnepi díszbe Szentendre
Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft./OPH Kép: Deim Balázs
2017. november 14.

Szentendre történelmi belvárosa hagyományosan- immár tizenkettedik éve- ünnepi díszbe öltözik adventtől vízkeresztig. Öt héten keresztül a város sokszínű programkínálattal várja a látogatókat: advent vasárnapjain gyertyagyújtás lesz a Fő téren, adventi vásár a Dumtsa Jenő sétálóutcában, az egyházi -és gyerekprogramok mellett koncertekkel és kiállításokkal készülnek a szervezők. Az óévet a The Bits– Beatles Emlékzenekar koncerttel és tűzijátékkal búcsúztatja a Fő téren - közölte a Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. az OrientPress Hírügynökséggel.

ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁSOK

A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtásra várják Szentendre lakóit a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál. Mind a négy vasárnapon harangjátékkal veszi kezdetét az esemény, majd a gyertyagyújtást és a rövid beszédet követően városunk keresztény felekezeteinek vezetői mondanak el egy-egy közös imát. Minden adventi vasárnapot különleges és meghitt programmal zárnak. A programok végén pedig fényfestéssel, forralt borral és süteményekkel köszöntik az egybegyűlteket.

ADVENTI VÁSÁR

Szentendre történelmi belvárosában, a Dumtsa Jenő utcában tartott Adventi Vásáron az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jelentős számban lesznek jelen helyi és környékbeli termelők, és az ország számos területéről érkeznek a vásárba különböző, minőségi termékeket készítő árusok. A kiállítók között megtalálható lesz idén is a gasztronómia, a kézműves árusok és a helyi művészek pavilonja is. Az adventi vásárt közösségépítő céllal is tervezik, hiszen a vásár utcájában elhelyezett tűzkosarak mellett barátok, családok forralt borozhatnak és közösen készülhetnek az adventi ünnepekre.

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS A TEMPLOMOK VÁROSÁBAN

Az ünnepre készülődés időszakában a templomok városában megtalálható összes felekezet számos egyházi programot, eseményt kínál. Szentendre templomaiban kigyúló fények és megszólaló művek -azon kívül, hogy betekintést nyújthatnak egymás készülődésébe - felekezeteken átívelő hidat képeznek a közös élmények által.

A Mitől jó a világ? programsorozatban Szentendre város civil szervezetei, egyesületei már évek óta jótékonysági akciókat, programokat szerveznek annak érdekében, hogy a bevételből támogatni tudják a nehezebb körülmények közt élő lakosokat, hogy számukra is széppé váljon az ünnep.

A szentendrei óvodások énekes, verses műsorokkal készülnek az adventi szombatokon és Vízkereszt napján, Szentendre belvárosában, a Menjünk mi is Betlehembe! programsorozat keretén belül.

GYERMEKPROGRAMOK

A gyermekek számára a város kulturális- és sportintézményei hétről-hétre kedveskednek majd különböző programokkal: a kézműves foglalkozásokon kívül gyerekelőadások és sportversenyek is várják majd a legkisebbeket a Pest Megyei Könyvtárban, a Dunaparti Művelődési Házban, a P’Art Moziban és a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpontban.

SZENTENDREI TEÁTRUM

A nyárral nem ért véget a színházi szezon Szentendrén. Az idei évtől a Szentendrei Teátrum egész évben igényes színházi programokat szervez a városban élőknek és az ide látogatóknak. Az őszi-téli évad a saját bemutató mellett (Arany balladák, arany áriák; Bormámor- zenés valóságjáték Hamvas Béla művei nyomán), meghívott színházi előadásokat, gyerekelőadásokat, koncertet és hangversenyt is egyaránt kínál.

SZILVESZTER ÉS ÚJÉV

Szilveszter estéjén a lakosok együtt búcsúztatják az óévet, a Fő téren, a Csavard fel a Fő teret! elnevezésű eseménnyel: utcabállal, a The Bits Beatles Emlékzenekar koncertjével, és tűzijátékkal. Az újévet pedig a szentendrei gyökerekkel rendelkező Söndörgő zenekar koncertjével köszöntik január 7-én, a Városháza dísztermében.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink