Belföld
Könnyebben szabadulhatnak a roncsokba szorult sérültek
OPH Kép: OPH
2017. november 15.

A közúti baleseteknél használható, a mentést nagyban megkönnyítő modern technikai eszközöket kapott használatra a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ. A németországi gyártót képviselő hazai cég hatmillió forint értékű hidraulikus mentőeszköz készletet adott át a magyarországi szakembereknek. A német tűzoltók személyesen készítették fel magyar kollégáikat a nagy teljesítményű felszerelések helyes használatára kedden a fővárosi kiképzőközpont területén.

A nagy teljesítményű hidraulikus eszközkészlettel a balesetet szenvedett gépjárműveket lehet könnyebben felnyitni és segítségükkel a bennszorult személyekhez tudnak a tűzoltók gyorsabban mentési utat vágni, jelentősen elősegítve így a mentési folyamatokat – mondta el a Rádió Orientnek a képzés helyszínén Kirov Attila tűzoltó őrnagy, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Tűzoltási és Mentési Szakcsoportjának vezetője.

OPH

Nagyon erős eszközökről van szó, amelyek akár acélelemeket is gyorsan tudnak átvágni. Fontos az is, hogy a tűzoltóautók akkumulátoráról működtethető gépek halkan üzemelnek, így nem gátolják a helyszíni kommunikációt és csökkentik a kialakult stresszhelyzetet. A mentést segítik azok a gépjármű gyorstámaszok is, amelyek segítségével 20 másodperc alatt rögzíteni tudják a sérült, felborult járműveket, így biztonságosabbá téve a technikai műveleteket – ismertette a szakember. Hozzátette: az adománynak köszönhetően a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ oktatói a legmodernebb eszközökkel tudják kiképezni az újonc tűzoltókat.

OPH

A helyszínen a magyar oktatók képzése zajlott két részletben. Előbb elméleti oktatásban részesülnek, majd a gyakorlatban sajátíthatják el a technikai eszközök alkalmazását a katasztrófavédelem fővárosi és megyei oktatói – tájékoztatott a helyszínen Mukics Dániel, a Katasztrófavédelem helyettes szóvivője. A tűzoltó őrnagy elmondta: a német szakemberek bemutatják, hogy miként lehet a balesetek során megsérült, a roncsok fogságába esett sérültekhez leggyorsabban hozzáférni a „hatalmas teljesítményű ollók” segítségével.

OPH

A németországi Weber-Hidraulik GmbH képviseletében a PIROTEX Védőruházat Kft. hatmillió forint értékben adta át a hidraulikus mentőeszköz készletet a fővárosi Katasztrófavédelmi Oktatási Központ számára, a keddi bemutatón a cég szakemberei is részt vettek.

Következő adásunk
Téma: Százéves épület újult meg Ferencvárosban önkormányzati forrásból – Bácskai János polgármester és Hollik István országgyűlési képviselő
Ezt követő adásaink