Külföld
A Brexitről egyeztetett a Miniszterelnökség
Miniszterelnökség Kép: Pixabay
2017. november 16.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára 2017. november 16-án fogadta Gary Campkint, a CityUK érdekképviseleti szervezet stratégiai igazgatóját. A megbeszélés során a felek áttekintették a Brexittel kapcsolatos aktuális fejleményeket és a kilépési tárgyalásokkal kapcsolatos magyar álláspontot, illetve kitértek a kilépést követő magyar-brit kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeire.

Takács Szabolcs a megbeszélésen kifejtette, hogy noha az Egyesült Királyság távozása az EU-ból sajnálatos fejlemény Magyarország számára és veszteség mind hazánk, mind az Unió szempontjából, ennek ellenére tiszteletben kell tartani a brit választók demokratikus döntését. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország nem osztja az Egyesült Királyság „megbüntetésére” irányuló megközelítést, hanem egy alapvetően rendezett, mindkét fél számára elfogadható kompromisszumokat tartalmazó, kiegyensúlyozott és fair Brexitben érdekelt. Takács Szabolcs hangsúlyozta, hogy a Brexitet követően is szoros partnerségre, szilárd együttműködésre törekszünk az Egyesült Királysággal.

Gary Campkin kiemelte, hogy hazája csak az EU-ból távozik, nem Európából, és a kilépést követően is szoros, mély és átfogó együttműködésre törekednek az Unióval, ezért szükség van a megállapodásra. Az igazgató elmondása szerint Londonban nem érzékelhető olyan hangulat, ami egy potenciális második referendum lehetőségét vetítené előre, mindenki tiszteletben tartja a választók demokratikus döntését. Gary Campkin egyes pénzügyi intézmények Londonból való esetleges távozása kapcsán kiemelte, hogy nem számítanak jelentős munkahely-áthelyezésre az Unió többi tagállamába. Ugyanakkor jelentős kockázatokat rejt egyes pénzügyi szolgáltatások kezelésének áthelyezése a világ többi pénzügyi központjába, mivel ez csökkentheti az Európában elérhető pénzügyi szolgáltatások körét.

Takács Szabolcs egyetértett az igazgató megközelítésével, miszerint a brit választók döntését a Brexit-népszavazáson alapvetően a hazájuk és határaik feletti kontroll visszaszerzésének igénye motiválta, hiszen az Egyesült Királyság egy alapvetően nyitott és multikulturális ország. Gary Campkin arra is rámutatott, hogy az Európát és országainkat érintő demográfiai és gazdasági kihívások ellenére a migráció nem tekinthető alapvető jognak. Ebben az érzékeny kérdésben nyílt párbeszédre, vitákra és kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség.

Kapcsolódó cikkek
Takács Szabolcs: a Brexit veszteség az EU számára

Nagy-Britannia kilépése politikai és gazdasági veszteséget jelent az EU számára, és a feladat az ebből fakadó károk minimalizálása.

Törvénnyel biztosítanák a Brexit időpontját

2019. március 29-ét szeretnék belevenni a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonásáról beterjesztett jogszabálytervezetbe.

Michael Bloomberg a Brexitet kritizálta

Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból „a legostobább döntés, amelyet egy ország valaha is hozott” az üzletember szerint.

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink