Gazdaság
Októberben is nőtt a lakossági állampapír-állomány
MTI
2017. november 16.

Októberben 151,3 milliárd forinttal, az év eleje óta pedig közel 1600 milliárd forinttal emelkedett a forint lakossági állampapír-állomány, amely október végén 6665 milliárd forintot tett ki ‒ közölte az Államadósság Kezelő Központ.

A közlemény szerint

továbbra is a három, illetve ötéves futamidejű, futamidőtől függően 3,5-3,88 százalékos kamatot garantáló Prémium Magyar Állampapír a legnépszerűbb.

Az évi 2 százalékot kamatozó egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) leginkább azok a kisbefektetők vásárolják, akik jó kamatozású, mégis likvid, vagyis könnyen értékesíthető értékpapírt keresnek, hogy szükség esetén hamar pénzükhöz juthassanak.

A PMÁP-állománya egy hónap alatt 76,9 milliárd forinttal emelkedett, és október végén 1858,5 milliárd forintra rúgott.

A kétéves állampapírból októberben 16,5 milliárd forint értékben vásároltak, így az állomány 333,9 milliárd forintra nőtt.

Az állampapír-állományból legnagyobb arányt képviselő kamatozó kincstárjegy állománya 47,7 milliárd forinttal, 3170,6 milliárd forintra nőtt.

Az ÁKK adatai szerint a lakossági állampapír-állományban a deviza állampapírok állománya 132,7 milliárd forintot tett ki október végén.

Az euróban denominált lakossági állampapírokból októberben alig jegyeztek és az első tíz hónapban 1,2 milliárd forinttal 132,7 milliárd forintra csökkent a hó végi árfolyamon számolt állomány.

Kapcsolódó cikkek
Hétfőtől egységesítik a lakossági állampapírok elnevezését

A papírokból augusztus végéig az egész évre tervezetthez képest már csaknem 600 milliárd forinttal többet értékesített az ÁKK.

Hosszabb futamidejű állampapírokat vásárolnak a kisbefektetők

Augusztusban is folytatódott az átrendeződés a hosszabb futamidejű állampapírok felé.

Történelmi pillanat: negatív hozam az állampapír aukción

A magyar gazdaság növekedése, jövőbeni kilátásai megerősítették a piac szereplőit abban, hogy érdemes befektetni Magyarországon.

Az alacsony betéti kamatok miatt népszerűek az állampapírok

Az év első három hónapjában a lakossági állampapírok teljes állománya csaknem 40 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát.

A lakosság körében továbbra is népszerűek az állampapírok

Az előző év azonos időszakához mérve 37 százalékkal nőtt a lakossági állampapírok állománya.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink