Gazdaság
Letették az R67 alapkövét
Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt./OPH Kép: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.
2017. november 23.

Kaposvár és az M7 autópálya között 46,5 kilométeren négysávos, a közbeeső településeket elkerülő gyorsút épül. Az első ütem keretében 2019 őszére elkészül a 33,2 km hosszú, Kaposfüred és Látrány elkerülő közötti szakasz. A beruházás alapkövét november 22-én, Látrányban tették le - írja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

A közlemény szerint az R67-es út három ütemben épül meg. Az elsőben már zajlanak a kivitelezési munkák a Kaposfüred és Látrány elkerülő közötti szakaszokon. A lőszermentesítés már lezárult, és megkezdődött a fakivágás, humuszolás is, a régészeti feltárások pedig a teljes szakaszon folyamatban vannak.

Mint írják, a most indult kivitelezés részeként Somogyaszaló és Somogybabod között 33,2 km hosszon 2X2 sávos út épül, ebből több mint 20 km új nyomvonalon vezetett út lesz. A 67. sz. főút települések közötti szakaszán 11,5 tonnás terhelésre alkalmas burkolatmegerősítés és útszélesítés történik majd. A szakaszon 3 turbó körforgalom, 3 különszintű csomópont és 3 különszintű átvezetés készül. A főpálya mellé 11 km hosszon burkolt szervizút épül összekötő úti paraméterekkel a lassújárművek számára. A beruházás nagyságát mutatja, hogy a beépített aszfalt mennyisége eléri a 15 ezer tonnát.

A teljes fejlesztésnek köszönhetően a menetidő mintegy 15 perccel csökken Kaposvár és az M7-es autópálya között.

Az utat a jelenlegi kétsávos főútnál biztonságosabban használhatják majd a közlekedők. Az érintett településeken élők mentesülnek a naponta áthaladó forgalom zajától, környezeti ártalmaitól, a fokozott baleseti kockázatoktól. A beruházásnak természetesen gazdaságélénkítő hatása is lesz. A kedvezőbb körülmények következtében a mobilitás javul, ez hatással lehet a foglalkoztatás bővülésére.

Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A kormány kiemelt feladatának tartja a megyei jogú városok fejlesztését, célul tűztük ki, hogy 2022-ig számos egyéb település mellett Kaposvár is bekapcsolódjon a gyorsforgalmi hálózatba.

Az R67-es út megépítése a legnagyobb fejlesztés a térségben, amely hozzájárul ahhoz, hogy ipartelepek épüljenek a környéken, javuljon a közlekedésbiztonság és az itt élők életminősége.

Kaposvár és az M7 autópálya között 46,5 kilométeren négysávos,
a közbeeső településeket elkerülő gyorsút épül
Forrás: NIF

Gelencsér Attila, Somogy megye 1. választókerületének országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „Hosszú út vezetett a mai naphoz, 10 évvel ezelőtt volt egy álmunk, mégpedig az, hogy Kaposvárt 2×2 sávval bekapcsoljuk az ország vérkeringésébe. Nem adtuk fel az álmainkat, így most ez az alapkő a feltarthatatlanság szimbóluma lett. Nekünk ez az út a helyben boldogulást is jelenti, aminek köszönhetően többek közt új munkahelyek is létesülhetnek.”

Witzmann Mihály, Somogy megye 4. választókerületének országgyűlési képviselője megköszönte az elmúlt évek összefogását. „Az R67-es út megépülésének nemcsak gazdasági és vidékfejlesztési, hanem érzelmi jelentősége is van, hiszen sokunkat kötik ide kedves emlékek. Ezt az utat már sokan megígérték, de a jelenlegi kormány az, amelyik meg is valósítja.”

Móring József Attila, Somogy megye 3. választókerületének országgyűlési képviselője, a megye fejlesztési biztosa hozzátette: „Somogy ország jó úton jár, és ennek a beruházásnak köszönhetően továbbra is jó úton fog járni.”

Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte: „A mai nappal új időszámítás kezdődik a térség életében. Ami nem csak Kaposvár, hanem a környező települések életére is pozitív hatással lesz. E nélkül a fejlesztés nélkül nem tudnánk egyről a kettőre jutni. Már most megélénkült az érdeklődés a térség iránt új cégek és vállalatok részéről, ami nagy optimizmusra ad okot.”

Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója a beruházás ütemezését ismertette: „Az első ütem területelőkészítési munkálatai már zajlanak, a nagytömegű földmunkákat tavasszal kezdi meg a vállalkozó. A második ütemben, tervezetten 2019 III. negyedévben elindul a 3,3 km hosszú Kaposfüred elkerülő építése is, sikeres pályázat esetén 2020 II. negyedévében a Látrány elkerülő 9 km hosszú 2×2 sávos gyorsúti szakaszának építése is megkezdődhet. A beruházás teljes befejezése 2022 tavaszán várható.”

A beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a NIF Zrt. beruházásában uniós forrás felhasználásával valósul meg.

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink