Gazdaság
A Brexit utáni brit kapcsolatokról egyeztettek
Miniszterelnökség Kép: Pixabay
2017. november 24.

A közös gazdasági és biztonsági érdekek a Brexit után is összekötik Magyarországot és az Egyesült Királyságot – hangzott el Lord Callanan, az EU-ból való kilépésért felelős minisztérium államtitkárának budapesti látogatásán, amelynek során a brit politikus találkozott Takács Szabolcs EU államtitkárral (Miniszterelnökség) és Novák Katalin nemzetközi, valamint család- és ifjúságügyért felelős államtitkárral (Emmi).

A budapesti tárgyaláson a felek egyetértettek: Európa a Brexit következtében rákényszerült arra, hogy kilépjen a komfortzónából és őszintén szembenézzen a politikai és gazdasági kihívásokkal. Magyarország és az Egyesült Királyság hasonló nézeteket vall a közös európai jövőről szóló vitában, mindkét ország a kontinens biztonságát és versenyképességét helyezi előtérbe. Takács Szabolcs aláhúzta: a brit kilépéstől függetlenül meghatározó európai partnerként tekintünk a jövőben is Nagy-Britanniára, és ezzel összhangban érvelünk egy kölcsönösen előnyös partnerség mellett az Európai Unió és a szigetország között, amely a lehető legszélesebb gazdasági és kereskedelmi együttműködést tenné ezután is lehetővé.

Novák Katalin kiemelte: alapvető érdeke Magyarországnak és Közép-Európának az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok, köztük a több mint százezres magyar közösség szerzett jogainak biztosítása. Senki sem kerülhet hátrányos helyzetbe, aki a szabad mozgás vagy munkavállalás jogával élve Nagy-Britanniában letelepedett és hozzájárul a szigetország gazdasági és társadalmi életéhez, fejlődéséhez.

Az illegális migrációt mindkét ország az Európa előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásnak értékelte. Racionális és a józan észen alapuló megoldásokra van szükség, amelyek kapcsán alapvetés, hogy a külső határok megfelelő ellenőrzését biztosítani kell. A partnerek aláhúzták: Európa biztonsága szempontjából meghatározó a Nyugat-Balkán stabilitása is. Magyarország a térséget már csak földrajzi elhelyezkedéséből adódóan is kiválóan ismeri, ami egy európai szinten is hasznosítható tapasztalat.

Kapcsolódó cikkek
Hová költöznek a londoni uniós hivatalok a Brexit után?

Az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) Amszterdamba, az Európai Bankhatóságot (EBA) pedig Párizsba fogják költöztetni Londonból.

A Brexitről egyeztetett a Miniszterelnökség

Az Egyesült Királyság csak az EU-ból távozik, nem Európából – hangoztatta a megbeszélésen a CityUK stratégiai igazgatója.

Takács Szabolcs: a Brexit veszteség az EU számára

Nagy-Britannia kilépése politikai és gazdasági veszteséget jelent az EU számára, és a feladat az ebből fakadó károk minimalizálása.

Törvénnyel biztosítanák a Brexit időpontját

2019. március 29-ét szeretnék belevenni a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonásáról beterjesztett jogszabálytervezetbe.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink