Közigazgatás
Első alkalommal képeztek önkéntes területvédelmi tartalékosokat Szolnok járásban
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal/OPH Kép: kormanyhivatal.hu
2017. november 28.

A legalapvetőbb utasításoktól kezdve tanították katonai alapismeretekre azokat az önkéntes területvédelmi tartalékosokat, akik a hétvégén Rákóczifalván vettek részt a 120 órás felkészítésen - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal.

A közlemény szerint az ország valamennyi járásában megalakítandó, területi elven szervezett önkéntes tartalékos századok célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő. A tartalékos szolgálat lehetővé teszi, hogy ki-ki a civil munkája vagy a tanulmányai mellett szerezze meg a mindennapi életben is hasznosítható ismereteket, melyeket a helyi védelmi feladatok során kell majd alkalmazni. Legyen szó árvízi védekezésről, ipari vagy természeti katasztrófáról, esetleg bármilyen más felmerülő veszélyforrásról, az önkéntesek a katonai erők képességeit támogatva, rövid idő alatt közösen, szervezetten és felkészülten képesek fellépni. Az országban és ennek megfelelően a megyében is elkezdődött az a folyamat, amelynek célja, hogy a járásokban létrejöjjenek az önkéntes tartalékos századok.

Berkó Attila ezredes köszöntőjében hangsúlyozta, fontos az állampolgárok honvédelmi felkészítése, azoknak a hasznos ismereteknek és képességeknek az elsajátítása, amelyek birtokában képessé válhatunk önmagunk, a családunk, a közvetlen lakókörnyezetünk életének, jólétének és biztonságának megóvására. Külön köszöntötte a résztvevők között a hölgyeket, köztük Kengyel alpolgármesterét, Kozák Ferencnét.

Első alkalommal képeztek önkéntes területvédelmi tartalékosokat Szolnok járásban
Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

A tartalékosok felkészítése és az alkalmazása helyben történik, alapvetően a járásban, esetleg a megyén belül, évente összesen 20 napban. Első alkalommal, Kósa Lajosnak, Rákóczifalva polgármesterének köszönhetően a falvai közösségi házban vehették át felszerelésüket a tartalékos szolgálatot vállalók.

A kiképzésre 23 Szolnok és Törökszentmiklós járásbeli civil jelentkezett, akiknek 30 százaléka nő

– foglalta össze Kovács Imre alezredes, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Előkészítő Részlegének részlegvezetője.

A jelentkezők a hétvégén sajátították el a 10 modulból álló kiképzés első modulját, amely katonai alapismeretekből, egészségügyi, logisztikai és jogi ismeretekből áll. Természetesen a katonai élet során nélkülözhetetlen alaki felkészítés sem marad el, csak úgy, ahogy a fegyverek biztonságos kezeléséhez szükséges általános lő kiképzési, vagy a harcászati foglalkozás sem.

Mint azt Peszeki Tamás alezredes, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, 3. régió, területvédelmi parancsnoka hangsúlyozta: céljuk az, hogy a megyében és a járásokban minél előbb rendelkezésre álljanak azok a századok, amelyek szükség esetén felkészített és kiképzett kötelékként alkalmazhatók legyenek. Remélhetően a társadalom minél szélesebb rétege, férfiak és hölgyek egyaránt csatlakoznak a járási századokhoz, s vállalnak szerepet a lakókörnyezetünk biztonságának megteremtésében, hozzájárulva az ország védelmének megerősítéséhez.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink