Belföld
Erősödik az önkéntes tartalékos rendszer
Honvédelmi Minisztérium Kép: HM
2017. december 1.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola hatvanöt, tizennyolcadik életévét betöltött diákja és hét tanára csatlakozott az önkéntes területvédelmi tartalékos (ÖTT) rendszerhez, szerződésüket november 30-án írták alá. Az ünnepélyes eseményen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes mondott beszédet.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnázium és Szakközépiskola évek óta kiváló kapcsolatot ápol az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksággal. Az intézményben folyó rendészeti képzés részeként a toborzók rendszeresen tartanak honvédelmi alapismeretekkel kapcsolatos előadásokat, alaki foglalkozásokat és pályára irányító előadásokat. Munkájuk eredményességét jól jelzi, hogy van olyan diák, aki az MH Altiszti Akadémián folytatta tanulmányait.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik legfontosabb eleme - azaz a toborzás a területi elven szerveződő önkéntes tartalékos rendszerbe - kiemelkedően sikeresnek bizonyult az intézményben. Az első tíz, szerződését aláíró fő között akadt olyan, aki már teljesített szolgálatot a déli határszakaszon, sőt, olyan is, aki azóta a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagja. A folyamat újabb jelentős állomásához ért november 30-án, amikor az iskola hatvanöt, tizennyolcadik életévét betöltött diákja, valamint hét tanára csatlakozott az ÖTT-rendszerhez. Ezzel a létszámmal ez lesz az ország első olyan járási területvédelmi százada, amelynek zömét rendészetet tanuló diákok alkotják, parancsnoka ráadásul az iskola pedagógusa, Hurton Zsolt tartalékos százados lesz.

HM

A járási önkéntes területvédelmi tartalékos század megalakulásának eseményén Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes köszöntötte a rendszerhez újonnan csatlakozókat. Az államtitkár rámutatott: Európa biztonsági helyzete napjainkra teljesen megváltozott, olyan kihívásokkal kell szembenéznie, amelyekkel eddig soha nem találkozott. Mint mondta,

az új biztonsági helyzet ütőképes haderőt kíván, amely azonban elképzelhetetlen működőképes önkéntes tartalékos rendszer nélkül.

„A tavaly meghirdetett, tíz éven átívelő Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik sarkalatos pontja éppen e rendszer megreformálása. Célunk, hogy Magyarországon egyetlen olyan járás se legyen, amelyik nem rendelkezik helyismerettel bíró, azonnal cselekvőképes területvédelmi tartalékos alakulattal. Ma egy olyan nemes ügy mellett kötelezik el magukat, amellyel nagy szolgálatot tesznek nem csak városuknak, de egész Magyarországnak és Európának is” – mondta Vargha Tamás. A miniszterhelyettes hangsúlyozta: befektetni az önkéntes tartalékos rendszerbe annyi, mint befektetni a biztonságunkba.

Az eseményen az önkéntes területvédelmi tartalékosok szerződését Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök képviseletében Takács Attila dandártábornok írta alá. Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka köszöntőjében elmondta: a Zrínyi 2026 program lehetővé tette, a szerződésüket aláírók döntése pedig valóra váltotta, hogy a Magyar Honvédség visszatérjen Kiskunhalasra, az egykori helyőrségbe.

Ezekben a zavaros időkben, a hibrid háborúk korszakában kiemelten fontos, hogy mindenütt készen álljunk az új kihívásokra válaszul adott szervezett és hatékony reagálásra”

– mondta Takács dandártábornok. Kiemelte: a rendszerhez most csatlakozók fontos és felelősségteljes döntést hoztak. „Mai aláírásukkal a Magyar Honvédség értékrendjét vállalták, és hazaszeretetükről tettek tanúbizonyságot. Önök lesznek a jövő biztonságának záloga. Köszönet érte” – zárta beszédét az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka.

HM

A honvédelmi nap - amelyen a megyei és helyi rendészeti, honvédségi, katasztrófavédelmi, büntetés-végrehajtási, közigazgatási és önkormányzati szervek vezetői is részt vettek - ünnepi műsorral és statikus bemutatóval zárult. Vargha Tamás Kiskunhalasról a déli határra utazott, ahol a Magyar Honvédség alakulatai 2015 júliusában kezdték meg munkájukat a migrációs hullám megfékezése érdekében. A katonák az ideiglenes biztonsági határzár kiépítése óta támogatják a rendőrök tevékenységét a határvédelmi, határrendészeti feladatokban, az elmúlt két évben több ezren vett részt ezek végrehajtásában.

A miniszterhelyettes Nagybaracskán és Hercegszántón megtekintette a katonák elhelyezési körülményeit, a konténerbázisokat, majd kötetlen beszélgetést folytatott az ideiglenes biztonsági határzárnál szolgálatot teljesítő és járőröző állomány tagjaival.

Kapcsolódó cikkek
Első alkalommal képeztek önkéntes területvédelmi tartalékosokat Szolnok járásban

Az önkéntes területvédelmi tartalékosok a hétvégén Rákóczifalván vettek részt a 120 órás felkészítésen.

Önkéntesek tettek esküt Hajmáskéren

A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központja lőterén csaknem háromszáz önkéntes tett esküt.

Kormánymegbízott az önkéntes területvédelmi tartalékosok között

Neszményi Zsolt: az önkéntes tartalékosságot a személyes példával lehet hitelesen népszerűsíteni.

Most adásban
Legjobbak - Zenei kívánságműsor – A rádióadásba meghívott vendégeink és hallgatóink zenei kívánságai
Ezt követő adásaink