Közigazgatás
Nagy István: fontos a hagyományos és egyedi magyar értékek védelme
MTI/FM Kép: kormany.hu/Botár Gergely
2017. december 7.

Rendkívül fontos a hagyományos és egyedi magyar értékek védelme, különösen, ha termékekben testesül meg – hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Nagy István a Termelői közösségek napja rendezvényen kiemelte: a egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, italok, például a makói vöröshagyma, a gyulai kolbász, a törkölypálinka, az izsáki arany sárfehér olyan értékek hordozói, amelyeket nemcsak óvni, hanem a jövő nemzedékek számára át is kell adni. Ezért kell ezeket védeni – tette hozzá.

Fotó: kormany.hu/Botár Gergely

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a konferencián az MTI-nek elmondta, ezt a védelmet szolgája a minisztérium Eredetvédelmi programja.

Kiemelte: az eredetvédelem adta lehetőségek jobb kihasználása azért fontos a gazdálkodók számára, mert így védhetők meg az adott térségre leginkább jellemző hagyományos értékek. A földrajzi árujelzők alkalmazásával azokat a termékeket lehet megóvni, amelyek szignifikánsan hordozzák egy vidék több generáció által elismert egyedi értékeit – a helyi tudást és hagyományt –, mint például a szatmári szilvapálinka – fejtette ki.

Fotó: kormany.hu/Botár Gergely

Elmondta, jelenleg Magyarországon már több mint 80 földrajzi árujelző áll oltalom alatt vagy van folyamatban az oltalmi eljárása. Ezek egy része még nem kapta meg az elismerést de közel áll hozzá – jegyezte meg a helyettes államtitkár. Hozzátette: a földrajzi árujelzők nem védjegyek, mivel kollektív jogosultságot testesítenek meg, ugyanakkor – ha a termelői közösség jól alkalmazza őket – jelentősen segíthetik a piaci értékesítést.

Most adásban
Közigazgatási futurológia – Rendhagyó szakmai disputa dr. Gyergyák Ferenccel, dr. Józsa Fábiánnal, és Szmetana Györggyel, a kérdés szakértőivel
Ezt követő adásaink