Közigazgatás
Tizennégy Pest megyei kormányhivatali épület újult meg
OPH Kép: OPH
2017. december 7.

Tizennégy középület korszerűsödött a Pest Megyei Kormányhivatal épületeinek energetikai fejlesztéseit megvalósító projekt most záruló első ütemében. Az olcsóbb üzemeltetést lehetővé tevő beruházásokat Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott és Vécsey László országgyűlési képviselő adta át a Gödöllői Járási Hivatal épületében szerdán.

Pest megyében 23 ingatlan újul meg a teljes, 1,44 milliárd forintos projekt keretében.

Kovács Zoltán államtitkár felidézte, hogy

a 2020-ig szóló Energiahatékonysági Nemzeti Cselekvési Tervnek öt prioritási tengelye van, és 1161 milliárd forintot tesz ki.

A cselekvési terv célja részben a fosszilis energiák visszaszorítása, a klímaváltozásból adódó hátrányok kiküszöbölése, a vízgazdálkodási kérdések, szennyvízproblémák megoldása, az épületek energiahatékonyságának fejlesztése, illetve megújuló energiaforrások bevonása.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program elődjénél, a KEOP-nál csak egyfajta prioritási tengelyre lehetett pályázni – idézte fel -, akkor a kormányhivatali rendszerben 114 épület újult meg 16 milliárd forintból, most pedig a KEHOP keretében 320 ingatlant korszerűsítenek országosan. Ezeknél az épületeknél komplex energetikai fejlesztés valósul meg – mutatott rá az államtitkár. A beruházásoknál egyfelől megújuló energiákat vonnak be, másfelől – az előre elvégzett számítások szerint – jelentős megtakarításokat érnek el a hőtechnikai adottságok javításával.

A mintegy 1 300 használatban lévő kormányhivatali ingatlanból 74-et hazai forrásból fejlesztenek, és összesen közel 500 ingatlant újítanak meg.

OPH

Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy az energiafelhasználás mintegy 40 százaléka épületekben történik Magyarországon, az épületek 80 százaléka pedig nem felel meg a korszerű energiahatékonysági követelményeknek. Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházásoknak köszönhetően a munkatársak esztétikus környezetben dolgozhatnak, az ügyfeleket pedig kényelmesebb körülmények várják. A 320 ingatlanból eddig 205-öt adtak át, a továbbiakat 2018-ban fejezik be – jegyezte meg.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott arra emlékeztetett, hogy 2010 óta az állami struktúra teljesen átalakult. A kormányváltást követően a kormányzat magán kezdte a spórolást, mert „az államnak példát kell mutatnia”. A hatékonyságnövelő intézkedések mellett az új szemléletben az ügyfelek kerültek a középpontba, hiszen „az ő kiszolgálásuk a legfontosabb”. Ennek elérése érdekében számos lépés történt, többek között a kormányhivatalok létrehozása, a kormányablakok rendszerének kiépítése, különböző szolgáltatások díjainak eltörlése vagy jelentős csökkentése. A kormánymegbízott úgy fogalmazott: míg az állami szféra komoly spórolás hajtott végre magán, az ügyfelek tekintetében folyamatos bővülés történt. A mostani beruházásokkal pedig – folytatta - rövid, közép- és hosszú távon lehet megtakarításokat elérni úgy, hogy közben a szolgáltatások színvonala is növekszik. Elmondta azt is, hogy

a 14 befejezett beruházás révén évi 80 millió forint megtakarítás érhető el, a projekt teljes megvalósulás után pedig „ez bőven meghaladja majd a 100 millió forintot”, ami 4-6 millió forintot jelent egyenként.

Tarnai Richárd kitért arra is, hogy Gödöllőn 320 millió forintot költöttek négy épület korszerűsítésére, ami jelzi azt is, hogy a pénzek elosztása független attól, hogy milyen a képviselő-testület összetétele, ki a polgármester.

OPH

Vécsey László országgyűlési képviselő beszédében egyebek mellett azt emelte ki, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően magasabb színvonalú, jobb minőségű szolgáltatások jönnek létre. Hangsúlyozta: az energiahatékonysági korszerűsítés egyik végső célja a megtakarítás, amely közvetve minden magyar állampolgárt érint.


A Pest Megyei Kormányhivatal által megvalósuló KEHOP-5.2.2-16-2016-00014 azonosító számú projekt forrását a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Az épületek energetikai rendszerének megújítását szolgáló beruházások 2016 végén kezdődtek meg és várhatóan jövő év júniusában fejeződnek be.

A középületek energiahatékonysági fejlesztéseinek első üteme novemberben zárult, helyszínei Gödöllő, Budapest, Nagykáta, Cegléd, Pomáz, Vác, Szigetszentmiklós voltak és 14 épületet érintettek.

Kapcsolódó cikkek
Újabb épületet adtak át a Békés Megyei Kormányhivatalnál

A Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály valamint a Békéscsabai Járási Hivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály épülete újult meg.

Tizenegy helyszínen lesz energetikai korszerűsítés Tolnában

Egymilliárd 36 millió forintból valósul meg energetikai felújítás a Tolna Megyei Kormányhivatal épületein.

Tarnai Richárd: jól teljesítettek a kormányhivatalok

„Időben és problémamentesen megtörtént a a gazdák kifizetése és az új egységes kérelmek befogadása is.”

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink