Külföld
Megszületett a megállapodás a Brexit főbb kérdéseiről?
MTI Kép: Pixabay
2017. december 8.

Hosszú hónapok után megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről - jelentette be közös sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő, miután korán reggel ismét tárgyalóasztalhoz ültek Brüsszelben.

Juncker rámutatott, hogy ez még nem a végleges kiválási egyezmény, és sok még a tennivaló, de lépésről lépésre kell haladni. Az Európai Bizottság péntek reggel javaslatot tett a Brexit-tárgyalások második szakaszának megkezdésére, mondván, sikerült elegendő előrelépést elérni a kiválás legfontosabb feltételeiről szóló tárgyalásokon. A bennmaradó tagállamok vezetői a jövő heti EU-csúcson döntenek arról, szerintük történt-e már elegendő előrehaladás ahhoz, hogy tovább lehessen lépni a második egyeztetési szakaszra, a jövőbeli kapcsolatrendszer kérdéseire.

„Még nem szállt fel a fehér füst”

Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő csütörtökön arról számolt be, hogy egyelőre nem sikerült megegyezni, és ezt úgy fejezte ki a pápaválasztásoknál szokásos eljárásra utalva, hogy “még nem szállt fel a fehér füst”.

Felszállhat a fehér füst?

Fehér füstöt ábrázoló fényképet töltött fel a Twitterre péntek reggel Martin Selmayr, az Európai Bizottság elnökének kabinetfőnöke, a sajtó szerint arra célozva, hogy megszületett a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának főbb kérdéseiről Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és Theresa May brit kormányfő péntek reggeli brüsszeli tárgyalásán. A találkozó reggel 7 órakor kezdődött, rá nagyjából egy órával pedig közös sajtóértekezletet tartanak – közölték.

Korábban arról tájékoztattak, hogy reggel 8 óra előtt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is sajtónyilatkozatot fog tenni, ennek tartalmáról azonban előre nem közöltek semmit. Elemzők szerint minden jel arra mutat, hogy elérhető közelségbe került a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának főbb kérdéseiről.

Most adásban
Téma: Az aacheni-szerződés - a német-francia együttműködési tengely – Molnár Tamás kutató, Külügyi és Külgazdasági Intézet
Ezt követő adásaink