Külföld
Szakértő szerint nem túl esélyes egy új Brexit-szavazás
MTI Kép: Reuters
2017. december 10.

A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.

Gálik Zoltán felidézte, hogy felmerült egy másik szavazás ötlete, eszerint arról kellene megkérdezni a briteket, jó-e az Európai Unióval kötött megállapodás. A szakértő hangsúlyozta, ha egy ilyen népszavazáson nemmel voksolna a többség, akkor nem lenne megállapodás, és a legkeményebb kritériumok mellett „esnének ki".

Az EU azt várta, hogy Nagy-Britanniának a Brexit minden kérdésében legyen álláspontja, de ez nagyon lassan alakult ki – fogalmazott Gálik Zoltán, aki szerint most új helyzet van, a kereskedelmi szerződésről szóló tárgyalási rész következik.

A docens rámutatott, hogy konkrét és kimunkált menetrend szükséges. Ha nem így lesz, akkor nagyon elhúzódnának a megbeszélések, amit megsínylene az Egyesült Királyság és az Európai Unió gazdasága is – hangsúlyozta a szakértő.

Kapcsolódó cikkek
Brexit közlemény: garantáltak a külföldi EU-állampolgárok jogosultságai

A jövő heten döntenek arról, elkezdhető-e a Brexit-tárgyalások második szakasza, a kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszerének kidolgozása.

Megszületett a megállapodás a Brexit főbb kérdéseiről?

Itt a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről - jelentette be Jean-Claude Juncker és Theresa May.

Európai Bizottság: vasárnapig van ideje May-nek

„Minden egyes elvesztegetett nap tovább nehezíti a Brexit folyamatát" – fogalmazott a bizottság vezető szóvivője.

Következő adásunk
Téma: Építészeti bűnmegelőzési program Kőbányán – Megszólalók: D. Kovács Róbert Antal polgármester; Radványi Gábor alpolgármester; Hatala József elnök, Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT); Molnár István Jenő főosztályvezető-helyettes, NBT
Ezt követő adásaink