Gazdaság
Kevesebb állampapír fogy
Világgazdaság Kép: Pixabay
2017. december 11.

A rövid lejáratú lakossági állampapírok iránti kereslet visszaesőben van, de a hosszúak iránti igény sem közelíti meg az év eleji szintet. A Bónusz állampapír magasabb prémiummal sem kelendő – írja a Világgazdaság.

Lassul a lakossági állampapírok értékesítésének üteme. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) néhány hete még azzal büszkélkedett, hogy októberben is óriási kereslet volt az állampapírokra, és 151,3 milliárd forinttal nőtt a lakossági papírok volumene, ám a tetszetős adat mögött részben technikai tényezők húzódtak meg. Idén októberben például úgy alakult a naptár, hogy négy sorozat járt le az Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) és a Féléves Magyar Állampapírból (FMÁP) is, viszont öt új sorozat pénzügyi teljesítését zárták le. Kizárólag ennek köszönhető, hogy az 1MÁP és az FMÁP állománya is nőtt, egyébként a heti értékesítési adatok szerint egyre gyakoribb, hogy a befektetők nem újítják meg a lejáró állampapírjaikat.

Az 1MÁP állománya ennek ellenére még mindig nőhet, október eleje óta mintegy 8,9 milliárd forintnyi volt a nettó értékesítése. Az FMÁP-ból viszont több mint 23,4 milliárd forintot vontak ki azóta, a második fél évben pedig már 180 milliárd forint fölött jár a kiáramlás, ennyivel kevesebbet jegyeznek le a befektetők annál, amennyit az ÁKK hétről hétre felajánl. Az FMÁP kamata február óta mindössze 1,5 százalék, ez a szint, úgy tűnik, már nem elég ahhoz, hogy a kisbefektetők szívesen vásárolják.

Nemcsak a rövid, de a hosszabb lejáratú állampapírok sem fogynak már olyan jól, mint néhány hónapja. Az ÁKK közleménye szerint az inflációt követő Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a legkapósabb a lakossági hitelpapír-portfólióból, ennél októberben 76,9 milliárd forint volt az állomány növekedése. A hónap második napján zárták le a 2020/K és a 2022/J sorozatok értékesítését, az előbbiből 21 milliárd, az utóbbiból pedig csaknem 9 milliárd forintnyit vásároltak meg ez idő alatt. Az ÁKK kisebb kamatprémium mellett két új sorozatot is meghirdetett a PMÁP-ból, amelyek szintén viszonylag jól fogytak októberben, a 2021-ben lejáró kötvényből több mint 19 milliárd, a 2023-ban lejáróból 28,3 milliárd forintnyit értékesítettek.

Mindkét értékpapírból 100 milliárd forint a meghirdetett mennyiség, ennyit azonban még nem adtak el belőlük, rábocsátásokat ugyanis az ÁKK nem hirdetett meg. A 2020/K-ból viszont februári kibocsátása óta hat rábocsátás volt, összesen 346,5 milliárd forintnyi kelt el belőle, a 2022/J-t májusban bocsátották ki, és öt hónap alatt három rábocsátást követően 196,6 milliárd forintosra duzzadt az állománya.


A Világgazdaság teljes cikke itt olvasható.

Következő adásunk
Téma: Hatékony volt a külhoni magyar családok éve program – Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár, Miniszterelnökség
Ezt követő adásaink