Külföld
Elfogadta az EP az eddigi Brexit-állásfoglalást
Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon
2017. december 13.

Az Európai Parlament üdvözli a Brexit-tárgyalások első szakaszáról szóló jelentést és a képviselők a második szakasz elkezdését javasolják. Egy szerdán elfogadott állásfoglalásban a Parlament üdvözli a tárgyalások eredményeiről szóló, a felek által december 7-én ismertetett közös jelentést. Az erről szóló állásfoglalást 556 szavazattal 62 ellenében 68 tartózkodás mellett fogadták el.

A képviselők azt javasolják a december 14-15-i uniós csúcs állam- és kormányfőinek, hogy állapítsák meg: történt annyi előrelépés a kilépési megállapodás kapcsán, hogy elkezdődhessenek a tárgyalások a jövőbeni viszonyokról.

A tárgyalások a második szakaszban azonban csak akkor haladhatnak előre, ha a brit kormány teljes mértékben tiszteletben tartja a közös jelentésben vállalt kötelezettségeket és ezeket maradéktalanul a kilépési szerződésbe foglalják. A képviselők szerint az olyan nyilatkozatok, mint amilyet a napokban a brit főtárgyaló, David Davis tett, alááshatják a tárgyalások alatt felépített bizalmat.

Az EP ezen felül felsorol öt olyan ügyet, amelyek megoldása nélkül a Parlament nem tudja áldását adni a kilépési megállapodásra.

  • az állampolgári jogok jövőbeni szavatolása,
  • az állandó tartózkodási engedélyért egy egyszerű, bejelentésre alapozott eljárással lehessen jelentkezni,
  • az Európai Bíróság állampolgári jogokkal kapcsolatos döntései kötelező érvényűek legyenek az Egyesült Királyságban és határozzák meg a panaszokkal foglalkozó ombudsman szerepét,
  • szavatolják a 27 EU-tagállamban élő brit állampolgár szabad mozgáshoz való jogát,
  • a brit fél Észak-Írországgal kapcsolatos kötelezettségvállalásait végre kell hajtani.

A lehetőleg rövid átmenti időszakra vonatkozóan a képviselők azt akarják, hogy az EU joganyaga maradéktalanul érvényesüljön az Egyesült Királyságban. A következő szakaszban megtárgyalandó jövőbeni viszonyok alapuljanak egyértelmű elveken; ezeket egy társulási megállapodásba is foglalhatják.

Kapcsolódó cikkek
Szakértő szerint nem túl esélyes egy új Brexit-szavazás

A Corvinus Egyetem docense szerint hiába nehézkesek a tárgyalások, egy új szavazásra attól még kicsi az esély.

Brexit közlemény: garantáltak a külföldi EU-állampolgárok jogosultságai

A jövő heten döntenek arról, elkezdhető-e a Brexit-tárgyalások második szakasza, a kereskedelmi kapcsolatok feltételrendszerének kidolgozása.

Megszületett a megállapodás a Brexit főbb kérdéseiről?

Itt a megállapodás az Egyesült Királyság uniós kiválásának legfontosabb feltételeiről - jelentette be Jean-Claude Juncker és Theresa May.

Most adásban
Téma: ICT (Információ-kommunikáció-technológiai) kihívások a verseny-, közszolgáltatási és közszolgálati szektorban, és az azokra adható lehetséges válaszok – dr. Budai Balázs Benjámin intézetvezető, egyetemi docens, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Ezt követő adásaink