Külföld
A britek többsége maradna az EU-ban
MTI Kép: Pixabay
2017. december 17.

A britek immár több mint fele, ötvenegy százaléka ellenzi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, míg 41 százaléka ért vele egyet ‒ derül ki a The Independent liberális brit hírportál által vasárnapra virradóra közzétett felmérésből.

A hírportál megbízásából, a BMG Research közvélemény-kutató intézet által készített felmérésen ugyanazt a kérdést tették fel a polgároknak, amelyet a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáskor, vagyis arra kellett válaszolniuk, hogy az Egyesült Királyságnak az EU tagjának kell-e maradnia, vagy távoznia kell az EU-ból.

A közvélemény-kutatás során 1509 felnőttet kérdeztek meg december 5. és 8. között.

A felmérés szerint a maradni akarók száma tíz százalékponttal haladja meg a kilépést támogatók számát.

A megkérdezettek 51 százaléka a tagság mellett, 41 százaléka pedig ellene van, hét százalékuk azt mondta, hogy „nem tudja", egy százalékuk pedig elutasította a válaszadást.

A The Independent hangsúlyozza, hogy a maradni akarók száma most a legmagasabb a Brexit-pártiakhoz képest a tavalyi referendum óta.

A brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,9 százalékos többsége voksolt a kilépésre, 48,1 százaléka pedig ellene.

Nagy-Britannia 2019. március 29-én lép ki hivatalosan az EU-ból.

Kapcsolódó cikkek
Brexit: jöhet a második szakasz

A bennmaradó tagállamok vezetői szerint megfelelő előrelépés történt a felek között.

Elfogadta az EP az eddigi Brexit-állásfoglalást

Az Európai Parlament üdvözli a Brexit-tárgyalások első szakaszáról szóló jelentést és a képviselők a második szakasz elkezdését javasolják.

Szakértő szerint nem túl esélyes egy új Brexit-szavazás

A Corvinus Egyetem docense szerint hiába nehézkesek a tárgyalások, egy új szavazásra attól még kicsi az esély.