Kultúra
Tisztelet és respekt az Elődöknek! ‒ 250 éves az európai cirkuszművészet
OPH/Fővárosi Nagycirkusz Kép: Fővárosi Nagycirkusz
2017. december 18.

Egész Európa egy éven keresztül ünnepel majd, s a nyitóünnepségre a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, a Fővárosi Nagycirkuszban kerül sor ‒ mondta el a Rádió Orient Vendégeként Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

Több kiemelkedő esemény is gazdagítja az évadfordulón a Fővárosi Nagycirkusz életét:

Ünnepélyes pillanatok uralták a Fővárosi Nagycirkusz hétvégi „Csodagömb – Cirkuszi nagykarácsony” című teltházas előadását, amikor Fekete Péter a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz és Beljákov Szergej Grigorjevics a Szentpétervár-i Nagycirkusz igazgatója aláírták a két intézmény közötti együttműködési megállapodást.

Fekete Péter a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz,
és Beljákov Szergej Grigorjevics a Szentpétervár-i Nagycirkusz igazgatója
Fővárosi Nagycirkusz

Közös kulturális események szervezése és lebonyolítása, a szakmai tapasztalatok folyamatos, egymásközti megosztása, valamint cirkuszi produkciók egymás manézsában történő bemutatása szerepelnek a megvalósítandó célok között. A két rangos intézmény együttműködik a szakemberképzésben, a szentpéterváriak elkötelezettek a nemzetközi elismertségnek örvendő cirkuszpedagógiai képzés oroszországi meghonosításában. Fekete Péter szerint van mit tanulni egymástól. Mint fogalmazott, a kölcsönösség a legfontosabb szempont:a Fővárosi Nagycirkusznak régi álma egy cirkusztörténeti múzeum életre hívása, melyben nagy segítségünkre lehetnek a szentpéterváriak, hiszen digitalizálásban, archiválásban és feldolgozásban nagy tapasztalattal bírnak, cserébe a hazai kollégák pedig a képzésben és oktatásban lehetnek az ő segítségükre ‒ fogalmazott a cirkuszvezető.

De nem ez volt az egyetlen nagy szabású esemény a cirkusz háza táján, ugyanis Magyarországon nyílik meg ugyanis az európai cirkuszművészet negyedévezredes ünnepe, a modern kori cirkusz megszületésének 250. jubileumi éve.

Rendkívüli megtiszteltetés, hogy a nemzetközi szervezetek a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak ítélték a 250 éves jubileumi ünnepségsorozat nyitórendezvényének rendezési jogát

‒ mondta Fekete Péter, hozzátéve, rengeteg szakember és cirkuszművész érkezik a világ minden pontjáról előadóként és vendégelőadásokra, a legjobb artisták kaptak meghívást, valamint 4 kontinens több mint 30 cirkuszigazgatója érkezik hazánkba a rangos eseményre.

Jövőt építeni a múlt tisztelete nélkül nem lehet.”

Az előkészítési folyamatok fél éve ennek szellemében zajlanak ‒ magyarázta a miniszteri biztos, aki azt is elárulta, tanulmánykötettel tisztelegnek a világ legnagyobb cirkuszművészei előtt, illetve riportfilmek is készültek, többek között egy csodálatos dokumentumfilm is, amely Czeisler Ferenc, művésznevén Tihany, az artista világ atyjának izgalmas életét dolgozza fel.

Csakis a generációkon keresztül örökölt, az emberi teljesítőképesség határtalanságában rendületlenül hívő, emberfeletti akarat tudta évszázadokon keresztül életben tartani és frissnek, aktuálisnak megőrizni a cirkuszművészetet. Huszonkét évvel ezelőtt egy szakembergárda döntése, akarata és töretlen bizodalma a műfajban indította el a Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. Kalapot emelve állunk az elődök előtt, megköszönve minden korábbi vezető, cirkuszigazgató, artista és valamennyi cirkuszművészetért elkötelezett támogató munkáját. Csak a múlt tisztelete és elődeink érdemeinek megőrzése segíthet minket ahhoz, hogy megújítsuk, újraértelmezzük, korunkhoz frissítsük ezt a csodát, amelyet cirkuszművészetnek nevezünk.

Az évforduló alkalmából a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a korábbiakhoz képest bővebb műsorkínálattal, a klasszikus cirkuszfesztivál programjai mellett jelentős kortárs cirkuszművészeti előadásokkal, több helyszínen is várja a közönséget. A cirkuszfesztiválok történetében egyedülálló módon jelenik meg a klasszikus és a kortárs cirkuszművészet egy helyen! A nagyszabású nemzetközi seregszemle hét napja alatt a versenyprogram mellett számos kísérőrendezvényt tervezünk: filmvetítések, szakmai konferenciák, cirkuszpedagógiai programok, kiállítások kínálnak feledhetetlen cirkuszi élményt az újkori cirkuszművészet megszületésének 250 éves jubileuma alkalmából.

A magyar artistaművészek világhírűek.
Fővárosi Nagycirkusz

ECA szakmai konferencia Budapesten

A fesztivál keretein belül a folyamatosan zajló kutatások eredményeit összegzendő egy nemzetközi szakmai cirkuszkonferencia is megrendezésre kerül majd, European Circus Association (ECA) címmel, melynek fókuszában a miniszteri biztos tájékoztatása szerint a cirkuszpedagógia áll majd. A meghívott neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek a cirkuszpedagógia szakterületének módszereit és lehetőségeit tárgyalják meg 2018. január 10-én 10 órakor, a Vajdahunyad várban. A kutatások eddigi eredményeit és a szakmai konferencia témaköreit összegző dokumentumok a nem szakmabeliek számára is elérhetőek lesznek egy kiadvány formájában.

A cirkuszművészet által képviselt értékek, mint a bizalom, a tolerancia, a kitartás, az alázat vagy a csapatmunka öröme jól kamatoztathatóak az oktatásban és nevelésben ‒ hangsúlyozta Fekete Péter. Ugyanis a cirkusz oktatási-nevelési feladatokat is ellátni képes előadó-művészeti ág, amely formálni, alakítani tudja a fiatalok világhoz és önmagukhoz való viszonyát; amely új szemléletmódot tud teremteni sajátos szimbolikájával; amely képes példát mutatni az emberi teljesítőképesség határait feszegető teljesítményével.

A fesztiválról és a kapcsolódó programokról az érdeklődők a Fővárosi Nagycirkusz oldalán tájékozódhatnak.

Téma: 250 éves az európai cirkuszművészet; XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál
Vendég: Fekete Péter főigazgató, Fővárosi Nagycirkusz
A műsort vezeti: Horogszegi Erika