Kultúra
Több mint 500 ezer nézőt fogadott idén az Opera
Magyar Állami Operaház Kép: wikipedia.hu
2017. december 21.

2017-ben 23 bemutatót, valamint összesen 420 nagytermi és 50 kamaraelőadást tartott két színházában a Magyar Állami Operaház, amely december végéig több mint 500 ezer nézőt fogadott, ezen kívül 72 belföldi és külföldi előadás alkalmával további 70 ezer néző élvezhette az Opera együtteseinek produkcióit.

Az év során 48 külföldi vendégművész között a nemzetközi operaélet legnagyobbjai is felléptek az Operaház és az Erkel Színház színpadán, a bérletvásárlók száma megközelítette a 29 ezret, miközben az Andrássy úti dalszínház kezdődő korszerűsítése miatt az intézmény külföldi turnék megvalósításába kezdett.

Renée Fleming, Edita Gruberová, Ildebrando d'Arcangelo, Dmitry Korchak, Leo Nucci és René Pape – csak néhány név a világ élvonalába tartozó operaénekesek közül, akik – további 170 magyar kolléga mellett – 2017-ben felléptek a budapesti Opera színpadain, december 29-én pedig még Anna Netrebko és Yusif Eyvazov is színpadra lép az Erkel Színházban az Andrea Chénier koncertszerű változatában. Az előadások dirigensei között is számos nemzetközi hírű karmestert üdvözölhetett a közönség, többek közt Christian Badea, Oliver von Dohnányi, Alain Guingal, Pier Giorgio Morandi és Pinchas Steinberg is vezényelte az Opera Zenekarát.

2017-ben összesen 23 premiert tartott és 50 repertoárdarabot tűzött műsorra a Magyar Állami Operaház. Az elmúlt évben elsősorban magyar rendezők hoztak létre markáns produkciókat. 2017-ben is nagy energiákat fektetettek a jövő operaszerető közönségének kinevelésébe ifjúsági beavató sorozatainak folytatásával.

Az Opera 2017-ben több elismerésben is részesült. A marketingkommunikáció eredményességének nemzetközileg is számon tartott fokmérője az Effie-díj, aminek bronz fokozatát a dalszínház hároméves ElsőSorban című kampánya nyerte el a hosszú távú hatékonyság kategóriában. Az intézmény ugyancsak elnyerte a Superbrands és a MagyarBrands kitüntető címet, valamint Bölcső-díjjal tüntette ki a Nagycsaládosok Országos Egyesülete a sokgyermekes pároknak nyújtott kedvezményekért.

A szeptemberi OperaTúrát követően a társulat 150 tagja 20 helyszínen 19 operaelőadást mutatott be és 5 hangversenyt adott az október-november folyamán megvalósult japán turné keretében. A többek közt Tokió, Oszaka, Fukuoka és Nagoja rangos színháztermeit is érintő turnéra a Lammermoori Lucia és A denevér című produkciókat vitte el a budapesti Opera, előbbiben Miklósa Erika és Rost Andrea mellett Edita Gruberovát is láthatta a szigetországi közönség. Emellett az Opera Zenekara augusztus végén Anna Netrebko és Yusif Eyvazov a berlini Waldbühnén megrendezett hangversenyén működött közre, míg szeptemberben Jordániában Andrea Bocellit kísérték az együttes tagjai.

Kapcsolódó cikkek
Új kiadvánnyal és díjakkal ünnepelt az Opera

Erkel Ferenc születésnapja 2013 óta a magyar opera napja is.