Külföld
Az Oroszországban elítélt ukránokra nem terjednek ki a minszki megállapodások
MTI Kép: Wikipédia
2017. december 28.

Az orosz büntetőtörvénykönyv alapján elítélt ukrán állampolgárok nem cserélhetők ki a minszki megállapodások alapján, mivel nem tekintetők fogolynak ‒ jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön Moszkvában.

Peszkov Viktor Medvedcsuk humanitárius kérdésekért felelős ukrán különmegbízottnak a kapcsolattartó csoportban tett kijelentésére reagálva beszélt erről. Medvedcsuk szerint hamarosan megvalósul a Kijev és a szakadár köztársaságok közötti fogolycsere újabb szakasza.

Az orosz elnöki apparátus szóvivője kijelentette, hogy tisztázni kell, a politikus pontosan kinek a kicserélésére gondolt. Rámutatott, hogy a minszki megállapodások alapján „mindenkit mindenkire” ki kell cserélni.

„Moszkva érdekelt abban, hogy állampolgárait az országban lássa. Természetesen mindent megteszünk az orosz állampolgárok kiszabadítása érdekében” ‒ fogalmazott Peszkov, hozzáfűzve, hogy ebben a kérdésben Vlagyimir Putyin elnök illetékes meghozni a döntést.

Medvedcsuk szerint a fogolycsere második szakaszában Kijev 74, a szakadár köztársaságok pedig 24 embert fognak szabadon bocsátani. Szerdán a minden eddiginél nagyobb léptékű fogolycsere keretében az ukrán kormány - a Moszkvában csütörtökön közölt, pontosított adatok szerint ‒ 233 személyt szolgáltatott ki 73 fejében.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes üdvözölte az ukrajnai fogolycserét, amit "fontos humanitárius lépésnek" minősített az ukrajnai rendezés ügyében. Rámutatott, hogy a Kijev, illetve a két szakadár államalakulat, a magát önhatalmúlag kikiáltó Donyecki Népköztársaság és Luhanszki Népköztársaság között az ügyben folytatott tárgyalásoknak pótlólagos lendületet adott, hogy Putyin támogatásáról biztosította Medvedcsuknak a fogolycsere lebonyolítására vonatkozó kezdeményezését. A diplomata méltatta azt a szerepet is, amelyet Kirill orosz pátriárka játszott a kompromisszum elérésében.

Az orosz belpolitikáról szólva Peszkov elmondta: az illetékes hatóságok vizsgálják, hogy törvénybe ütköző-e az elnökválasztástól eltiltott Alekszej Navalnij politikusnak az a felhívása, hogy január 28-án rendezzenek országos "választói sztrájkot". Peszkov a tüntetésre való felhívást egyéb módon nem kívánta kommentálni.

Következő adásunk
A Zala Megyei Kormányhivatal rádiós híradója
Ezt követő adásaink