Külföld
Riadalmat okozott az Angosat–1 pályára állítása
Híradó.hu/Űrvilág.hu Kép: RSC Enyergija
2017. december 28.

Karácsonyi csodának vélték a világ több pontján a nem mindennapi égi jelenséget, amely Angola első műholdjának pályára állítását kísérte.Az űrkutatást nem befolyásolja a naptár. Az oroszok karácsony másnapján okoztak már-már kisebb riadalmat azzal, hogy útjára indították ukrán Zenyit rakétával és orosz Fregat végfokozattal Angola első távközlési műholdját, az Angosat–1-et.

Többen ufónak vélték a különleges égi jelenséget

A pályára állítást ritka fényjelenség kísérte, amely hazánk több pontjáról is jól megfigyelhető volt. A hajnali órákban egy lassan mozgó tűzgömb tűnt fel , amelyet több meteorológiai kamera is rögzített. A közösség oldalakat pedig ellepték a jelenséget megörökítő fotók. Némi találgatás után érkezett végül a közlemény, hogy minek is voltak jó páran a szemtanúi az ünnepek alatt.

A nagy magasságban szétterülő vízpárát és aeroszolokat az alulról érkező napfény megvilágította, ez okozta ezt a látványos jelenséget, amely több ezer kilométeres távolságból is jól látható volt. A legjobb hazai felvételt egy tihanyi webkamera készítette.

Oroszok bábáskodtak az angolai műhold felett

A közel 20 emelet magas Zenyit-3F rakéta, orrkúpja alatt a geostacionárius pályára szánt Angosat-1 műholddal december 26-án, magyar idő szerint 20 órakor startolt Bajkonur 45-ös számú starthelyéről. Az 1647 kg tömegű műholdat a Fregat-SB végfokozat – háromszori begyújtását követően – csak másnap, december 27-én 4:54-kor helyezte önálló pályára. Az Angosat-1 közel 36 ezer km magas, az egyenlítői sík közelében húzódó geostacionárius körpályán, 13° keleti hosszúságnál fog működni.

Az Angosat-1 az Afrika délnyugati részén fekvő ország első távközlési műholdja, az Oroszországgal még 2009-ben kötött kormányközi megállapodás keretében, orosz hitelből épült. Gyártója az orosz RSC Enyergija vállalat, kommunikációs berendezéseit az európai Airbus Defence and Space szállította. A műhold 16 C-sávú és 6 Ku-sávú transzponderrel repül, tervezett élettartama 15 év.

Televíziós és rádiós műsorszórást, internetes adatátvitelt és más műholdas távközlési szolgáltatásokat nyújt majd. Angola mellett több európai országot is lefed. Az orosz szakemberek segítséget nyújtottak az angolai főváros, Luanda közelében megépült irányítóközpont létrehozásában és személyzetének kiképzésében is.

A közel 20 emelet magas Zenyit-3F rakéta, orrkúpja alatt a geostacionárius pályára szánt Angosat-1 műholddal december 26-án, magyar idő szerint 20 órakor startolt Bajkonur 45-ös számú starthelyéről.

Az Angosat-1 indítása a két ország 2014-ben megromlott viszonya miatt megritkult orosz–ukrán együttműködés egyik példája. A műholdat eredetileg a Sea Launch úszó platformról szerették volna indítani, a Csendes-óceán egyenlítői vizeiről, de a kereskedelmi alapon működő vállalkozás 2014-ben beszüntette startjait. Majd az oroszok az Angara-5 nehézrakétát szerették volna használni, de végül tavaly a Bajkonurban teljesen összeszerelt állapotban várakozó Zenyit mellett döntöttek. A Zenyit legutóbbi, 2015-ös startjának idején nem volt más haszos teher a láthatáron, ami bizonytalanná tette a hordozórakéta-típus jövőjét. Most az Angosat-1 startja, illetve a Sea Launch 2016-ban bejelentett felvásárlása reményt ad a folytatásra. Az új nevű S7 Sea Launch cég áprilisban már le is adta tucatnyi új Zenyit rakétára szóló megrendelését az ukrán Juzsmas cég részére. Ezek részben a tengeri platformról, részben Bajkonurból indulnak majd. Előtte még jövőre egy hosszú ideje várakozó ukrán távközlési hold állhat végre pályára Zenyit hordozórakétával a kazahsztáni starthelyről.

Most adásban
Téma: Operát az Operából! és New York OperaTour turnék – Solymosi Tamás igazgató, Magyar Nemzeti Balett
Ezt követő adásaink