Külföld
A kemény tengeri fellépés elapasztotta a migránsok áradatát
hirado.hu Kép: pixabay
2017. december 29.

A migrációs válság jelentette 2017-ben is az egyik legnagyobb kihívást Európának, az illegális bevándorlók ugyanis százezres nagyságrendben érkeztek a kontinensre. Közben Brüsszelben továbbra is a kötelező kvótát erőltetnék a tagállamokra, annak ellenére, hogy azt már az Európai Tanács elnöke is hatástalannak minősítette – hangzott el az M1 Aktuális Unió28 műsorában.

Idén év végéig százötvenháromezren érkeztek illegálisan az Európai Unióba a Földközi-tengeren keresztül. Ezzel párhuzamosan a szárazföldön is próbálnak Nyugat-Európába jutni az illegális bevándorlók. Csak a magyar határnál 1629 migránst fogtak el a rendőrök december 15-ig. Azóta özönlenek illegális bevándorlók a tengeren keresztül Európa, amióta 2015 szeptemberében hazánk lezárta déli határait, és ezzel egyben lezárultak a balkáni útvonalak.

Bár a déli határnál kevesen próbálkoznak, már a Fekete-tengeren is mentettek migránsokat a román hatóságok, vagyis Románia felől is érkeznek illegális bevándorlók.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerint 2017 sem oldotta meg a migrációs válságot. Ugyanis – fogalmazott az Unió28 műsorában – az Afrikából és Ázsiából elinduló kivándorlók Európában illegális bevándorlókká válnak, és a közvetítő szervezetek, amelyek ezen pénzt keresnek, ugyanolyan aktívak, mint eddig. Amiben változást lát, az az, hogy a magyar és az európai külső határok védelme sikertörténet, és ezért nem Magyarországon keresztül érkezik a bevándorlás, ami ugyan már nem magyar, de továbbra is európai probléma.

Az új szabályok értelmében a civil szervezetek hajóinak maguknak kell biztonságos kikötőbe vinniük a kimentett embereket, nem adhatják át őket uniós járőrhajóknak. Líbiai vizekre nem hajózhatnak be és nem kapcsolhatják ki a helyzetmeghatározójukat sem. Emellett az olasz hatóságok minden egyes hajóra rendőrt vagy katonát vezényelhetnek az embercsempészek elleni fellépésként. A magatartási kódexet több, Soros György által támogatott szervezet sem írta alá, így őket több olaszországi kikötőből is kitiltották. Az olasz hatóságok szerint ugyanis ezek a hajók gyakorlatilag az embercsempészektől vették át, majd szállították a bevándorlókat az olasz partokhoz.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint nem véletlen, hogy a Földközi-tengerre kivezényelt olasz hadihajók egyre keményebben lépnek fel az NGO-k hajói ellen, ez pedig hirtelen drasztikus változást hozott a migránsok számainak alakulásába, ugyanis szinte megszűnt a végeláthatatlan áradat. A szakértő szerint ez a migrációs áradat egyébként olyan, mint a víz, vagyis mindig talál magának utat. Kovács István úgy véli, hogy a jövőben nem messze Olaszországtól próbálkoznak majd a migránsok, hanem nyugatabbra, Spanyolország felé, különösen annak marokkói területen lévő enklávéi lesznek érintettek.

Időközben a Századvég az EU 28 országában végzett kutatásából kiderült, hogy ötből négyen kifejezetten problémának látják az illegális bevándorlást. A válaszadók 59 százaléka szerint ugyanis a migránsok miatt megváltozik a befogadó ország kultúrája és identitása.

Kapcsolódó cikkek
Bakondi: nincs arra utaló jel, hogy véget ér az illegális migráció

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint nincs arra utaló jel, hogy jövőre véget ér az illegális migráció.

Garantált az ország biztonsága és szuverenitása

Bakondi: amíg a mostani kormány van hatalmon és Orbán Viktor a miniszterelnök, az ország szuverenitása és belbiztonsága garantált.

Bakondi: egyelőre nincs szükség újabb kerítésre

A szakértő szerint a román és az ukrán határ ellenőrzése a magyar és a határrendészeti partnerszervek közreműködése nyomán hatékony.

Most adásban
Téma: Lezárult az "Ottlik-kert" pályázat – Antal Nikolett
Ezt követő adásaink