Belföld
Gémesi: további kulturális építkezések indulhatnának Gödöllőn
OPH Kép: http://pestpilis.hu
2017. december 29.

Gödöllő decemberben benyújtotta pályázatát az Európa kulturális fővárosa címre. Február közepén lesz az első értékelés, ahonnan a legjobb három pályázatot küldik tovább Brüsszelbe. A városvezetés reménykedik abban, hogy a továbbjutók között lesznek. Amennyiben sikerülne nyerniük, akkor további nagyszerű építkezések indulhatnak el a kultúra területén – emelte ki a tervek közül Gémesi György, Gödöllő polgármestere.

Gödöllő város képviselő-testülete decemberben benyújtotta pályázatát az Európa kulturális fővárosa címre. Február közepén egy bizottsági ülésen - melyben két magyar képviselő is helyet foglal - értékelik majd az anyagokat, s engednek tovább három pályázatot Brüsszelbe, ahol majd a végleges döntés megszületik. A városvezetés reménykedik abban, hogy a jobbak között fognak végezni, mert ez lehetőséget nyit majd azelőtt, hogy

további nagyszerű építkezések induljanak el Gödöllőn a kultúra területén".

A város jövő évi költségvetése elkészült december elejére. Nagy változások nincsenek, próbálnak minél takarékosabban működni, visszafogni a költekezéseket, az értelmetlennek tűnő kiadásokat. Sajnos a működési költségek mellett kevesebb jut fejlesztésre - emelte ki Gémesi György. A teljes költségvetés mintegy 7 milliárd forint, amelyből megközelítőleg 5,5 milliárd forint a működési költség, a fennmaradó rész jut fejlesztésekre.

Folytatják az útprogramot, 300 kilométernyi útról van szó, amelynek az állapota változó, egy részét karban kell kartani, másrészt pedig felújításokra is szükség van a nagyobb terhelhetőség érdekében. Van még néhány olyan földút, amelyet nem tudnak aszfaltozni jogi problémák miatt, a szabályozás szerint az ott lakóknak kellene a költségek 30%-át állni ahhoz, hogy beindulhasson a beruházás. Mivel Gödöllő dombos város, a felszíni vízelvezetés is problémát jelent, sok az átfolyás, lefolyás, az ingatlanokra történő ráfolyás, de összességében hatalmas gondot már nem okoz még vihar esetén sem.

Az utak mellett kerékpárutak és járdák épülnek, újulnak meg, illetve

további céljuk a főtér felújításának a folytatása. Eddig 600 millió forintot költöttek rá, a további felújítás mintegy 400 millió forintba fog kerülni.

Elkészül egy szabadtéri színpad, ahol a nemzeti ünnepeket lehet méltó módon megünnepelni, és alkalmas lesz arra is, hogy nyári kulturális eseményeknek helyt adjon. A gyerekeknek exkluzív játszótér készül, illetve sok zöld felület várja majd a pihenni vágyókat, tehát egyre inkább betölti majd a közösségi tér funkcióját. A főtér felújítására a közbeszerzés lezajlott, hamarosan jön az aláírás.

A jövő évi költségvetés egyik legnagyobb tétele a városháza felújítása lesz.

Jelenleg egy olyan épületben vannak, amely a nyolcvanas évek második felében épült, ezt szeretnék bővíteni és energetikailag korszerűsíteni. A beruházáshoz készülnek a kiviteli tervek, a megvalósításra 800 milliós saját forrás áll rendelkezésre. Az épületben csak a polgármesteri hivatal kap majd helyet, jelenleg két ügyfélszolgálatuk a város más részein működik, ezek is visszakerülnének a hivatalba. Legkésőbb 2019 elejére szeretnék, ha befejeződnének a munkálatok.

További terveik is vannak a fejlesztések területén.

A testőrlaktanyát, amely egy nagyon szép műemlék jellegű ház, szeretnék egy reprezentatív épületté alakítani.

Két gyönyörű, freskókkal rendelkező terme van, amelyek a felújítás után bármilyen reprezentatív rendezvénynek helyt adhatnak – számolt be a 2018-as tervekről a polgármester.

Téma: A város 2018-as költségvetése
Vendég: Gémesi György polgármester
A műsort vezeti: Adorján András
Kapcsolódó cikkek
Vasárnap kezdődnek a gödöllői Adventi Napok

A programsorozat december 3-án délután 16 órakor veszi kezdetét, a korcsolyapálya viszont már reggel 9 órától várja a mozogni vágyókat.

Várják a nevezéseket a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

A fesztiválon a 9 szekciódíj, a Médiatanács által felajánlott fődíj mellett több különdíjat is átadnak.

A vadászatok királynője – a királyné

Erzsébet királyné nemcsak Gödöllőn, hanem Angliában és Írországban is szívesen hódolt szenvedélyének, a falkavadászatnak.

Terv szerint halad a gödöllői régi városháza bontása

A tető bontása kapcsán több hatósági vizsgálat is történt, de az apróbb szabálytalanságokat leszámítva minden a terveknek megfelelően zajlik.

Kalandos időutazásra hív a gödöllői kastély

Június 9-én Utazik az udvar címmel nyílik időszaki kiállítás Gödöllőn. A tárlaton bemutatják a királyné által kedvelt helyeket.

Tudományos generációk találkoztak Gödöllőn

A Szent István Egyetemmel együtt született hagyomány a Szent István Előadás, melyet idén május 5-én rendeztek meg.

Most adásban
Közigazgatási futurológia – Rendhagyó szakmai disputa dr. Gyergyák Ferenccel, dr. Józsa Fábiánnal, és Szmetana Györggyel, a kérdés szakértőivel
Ezt követő adásaink