Közigazgatás
Horváth Kálmán: új igazgatási központ jöhet létre Pakson
OPH Kép: atomero.hu
2017. december 30.

Paksra egyre nagyobb figyelem hárul, hiszen hamarosan megkezdődik a Paks 2-es erőműbővítés. A tervek között szerepel, hogy a városban kialakítanak egy új igazgatási központot, hiszen új munkaerőként akár 8-10 ezer ember is érkezhet ide – emelte ki a Rádió Orienten Horváth Kálmán. A Tolna megyei kormánymegbízott elmondta: szándékuk, hogy a csak ideiglenes lakhellyel rendelkező embereknek az ügyében is a lehető leggyorsabban, legempatikusabban tudjanak eljárni.

A foglalkoztatás területén Tolna megye követi az országos trendeket, kedvezőek az eredményeik, de más régiókhoz hasonlóan Tolnában is vannak szerencsésebb, illetve hátrányosabb helyzetű járások. Általában a Duna mellett található három járásban – a paksiban, a tolnaiban és szekszárdiban, illetve még ide sorolható Bonyhád is – kicsit jobb a helyzet. Itt bizonyos szakmák területén munkaerőhiány lépett föl. Sajnos a Tamási és a Dombóvári járásban még küszködnek azzal, hogy minden munkaképes dolgozót munkához juttassanak – tájékoztatta a hallgatókat Horváth Kálmán kormánymegbízott.

A szakember beszámolva az infrastrukturális helyzetről elmondta, hogy megyében vannak jó állapotban lévő járási hivatalok és kormányhivatali épületek, de akadnak még felújításra várók is. A kormányhivatal vezetése azt a célt tűzte ki, hogy arányosan – nem csak a központi járásban és a kormányhivatal székhelyén –

minden járásban megpróbálnak olyan beruházásokat végrehajtani európai uniós, esetleg hazai forrásból, amelyek lehetővé teszik azt, hogy ezeket az épületeket a városkép szempontjából is ideálisnak mondhatóan felújítsák.

Törekednek arra is, hogy az ügyfelek kiszolgálása minél kellemesebb környezetben történjen, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a kollégák milyen körülmények között tudnak dolgozni. A Tolnai járásra kitérve elmondta, megvásárolták azt a városképbe illő és nagyon szépen felújított hivatali épületet, amit eddig egy magánszemélytől bérelték. 2013 óta egy háromoldalú szerződést kötöttek az önkormányzat, a kormányhivatal és az említett magánszemély és ez a konstrukció működött egészen 2017. november 23-áig, de logikusnak tűnt, hogy ne bérleti díjat fizessenek érte, hanem tulajdonba vegyék – tudtuk meg Horváth Kálmántól.

Tolna megyében több járásban is folyamatban vannak KEOP-beruházások. 2018 elején eljutnak olyan szintre, hogy mindegyik járási hivatalt a kor színvonalának megfelelőn sikerül felújítani ‒ vázolta fel a szakember. Az érintett épületek mindegyike a városközpontban helyezkedik el, és az tarthatatlan, hogy egy kormány által működtetett hivatal leromlott állapotban legyen. Ezeknek a felújítása és energetikai korszerűsítése meg kell hogy történjen. December 15-én a KEOP 5.2.11-es programba lehetett ismételten pályázatot benyújtani fotovoltaikus rendszerek kialakítására. A pályázatnak köszönhetően

lehetőség nyílik arra, hogy 120 millió forint értékben összesen hat épületükre fotovoltaikus rendszereket építsenek ki, és ezzel jelentősen csökkenthetők az elektromos költségek.

A kormánymegbízott elmondta azt is, hogy folyamatosak a fejlesztések a megyében. A Bonyhádi Járási Hivatalban NAV-ügyfélszolgálatot adtak át december 15-én. De arra is büszkék, hogy Tamásiban, illetve Tolnán is sor került egy-egy NAV-ügyfélszolgálat megnyitására. Paksra egyre nagyobb figyelem hárul, hiszen hamarosan megkezdődik a Paks 2-es erőműbővítés. A tervek között szerepel, hogy

a városban kialakítanak egy új igazgatási központot.

Új munkaerőként akár 8-10 ezer ember is érkezhet ide, amikor az erőmű építése a csúcson lesz. Mindenképpen az lenne a szándékuk, hogy a csak ideiglenes lakhellyel rendelkező embereknek az ügyében is a lehető leggyorsabban, legempatikusabban tudjanak eljárni. Valószínűleg sok külföldi is lesz a munkások között, ezért nem mindegy Magyarország, azon belül Tolna megye megítélése szempontjából sem, hogyan tudják az ügyfeleket kiszolgálni ‒ emelte ki. Mentalitásuk ismert: mosolygó hivatal, mosolygó ügyfelek. Bíznak abban, hogy a külföldi ügyfelek is mosolyogva jönnek majd ki a hivatalból. Ha a kellő anyagi támogatást megkapják, akkor törekedni fognak arra, hogy a lehető legmagasabb szinten építsék meg, alakítsák ki az új közigazgatási centrumot.

Előretekintve a Rádió Orient vendége elmondta, 2018-ban Simontornyán az okmányiroda helyett új kormányablak nyílik, ehhez már megkapták a szükséges támogatást, és folyamatban van a kialakítása. Ez egy többmegyés érdek, hiszen Simontornya Tolna megye északnyugati sarkában helyezkedik el, közvetlenül határos Fejér megyével, illetve Somogy megye sincs messze. Eddig is sokan érkeztek ezekről a helyekről ügyfélként a simontornyai okmányirodába, ez is indokolja a kor színvonalának megfelelő kormányablak kialakítását – ismertette a terveket Horváth Kálmán kormánymegbízott.

Téma: NAV ügyfélszolgálat a Kormányablakokban; Új Kormányablak Simontornyán
Vendég: Horváth Kálmán kormánymegbízott
A műsort vezeti: Adorján András
Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink