Közigazgatás
Több állami vállalatnál is béremelések jönnek
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kép: Pixabay
2017. december 30.

Januártól tovább nő a vasutasok, a postai dolgozók, a regionális közlekedési társaságoknál és a víziközmű cégeknél dolgozók bére. A kormány idén három évre szóló bérfejlesztésről döntött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közvetlen vagy közvetett tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó egyes többségi állami tulajdonú gazdasági társaságoknál.

A három évre vonatkozó, átlagosan 30 százalékos bérfejlesztést – az érdekvédelmi szervezetekkel és a munkavállalókkal történt egyeztetéseket követően – idén februárban fogadta el a kormány, elősegítve a képzett munkaerő megtartását, a szakmai utánpótlás biztosítását, és ezzel is kifejezve a munkavállalók iránti megbecsülését. Az intézkedést az tette lehetővé, hogy Magyarország erősödik, és az ország saját gazdasági erejéből ki tudja termelni a béremelésekhez szükséges forrásokat. 2017-ben 13 százalékkal nőtt az érintettek bére. 2018-ban átlagosan további 12 százalékos bérnövekedésre lehet számítani, amihez a kormány 45,6 milliárd forintot biztosít.

A legnagyobb összegű támogatást 2018-ban is olyan állami társaságok kapják, amelyek jelentős mértékű munkavállalói létszámmal rendelkeznek és a magyar emberek mindennapi életében fontos szolgáltatásokat végeznek. Ilyen többek között a MÁV-Csoport (14,2 milliárd forint), a Magyar Posta Zrt. (11,4 milliárd forint), a regionális közlekedési központok (8,4 milliárd forint) és a víziközmű társaságok (4,6 milliárd forint).

A munkavállalói oldal a bérmegállapodásban vállalta, hogy a következő három évben bérjellegű igénnyel nem lép fel a munkáltatói oldallal szemben.

Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink