Életmód
Északi vendégeink - A ragadozó madarak
kmnp.nemzetipark.gov.hu Kép: Wikipédia
2017. december 31.

A Körös-Maros Nemzeti Park tájain télen is sokféle ragadozó madárral találkozhatunk. A nálunk fészkelő vörös és kék vércsék elvonultak ugyan a déli tájakra, de helyettük új, más fajok érkeztek hozzánk ‒ tájékoztat a Körös-Maros nemzeti parkigazgatóság.

A rétisasok száma a Dél-Alföldön télen jóval magasabb, mint nyáron. A nálunk költő példányok többsége itt marad (legfeljebb a fiatal egyedek kóborolnak), s szép számban csatlakoznak hozzájuk az északi országokból érkezők. Többségük a skandináv és a balti állomokból jön hozzánk.

A parlagi sasok Kárpát-medencében élő állományának jelentős része Magyarországon tölti a telet. A gatyás ölyvek és kékes rétihéják jóval északabbról jönnek. A kékes rétihéják főleg a pusztai tájakat kedvelik, a Körös-Maros Nemzeti Park területén több száz példány telel.

A sólyomfélék közül vándorsólymokkal és ritkábban kis sólymokkal találkozhatunk. A vándorsólyom költ is nálunk, de a telelőállomány döntő része északról érkezik. Kis sólyomból rendszerint csupán 6-8 példány telel a KMNP területén. Érdekesség, hogy a Kis-Sárrétre évek óta visszajár egy fekete sas, idén is felbukkant már.