Életmód
Felszeghi Sára: a szeretet a mindennapokat is ünneppé teszi
OPH Kép: Pixabay
2017. december 31.

Az ember a szeretetből építkezik. A szeretet ad erőt, és buzdít arra, hogy többet tegyünk, jobbak legyünk, segítsünk másokon. Ha ez a mindennapjaink részévé válik, akkor már tettünk valamit önmagunkért és a környezetünkért is – emelte ki a Rádió Orienten Felszeghi Sára, egyetemi docens.

Kellő derűvel megélni a mindennapokat, az maga a kegyelem. Mindenkinek vannak zúzódásai, mindenkit bántanak méltánytalanul, és ezt csak úgy tudjuk magunkban elrendezni, ha rendet rakunk a lelkünkben. Vannak lényeges és lényegtelen dolgok, fontosak és kevésbé fontosak. A probléma az, amikor a fontosak megelőzik a lényegeseket. Ebben a merkantilis világban nagyon gyakran előfordul az, hogy a fontos dolog előbbre való, mint a lényeges. Ha sok pénzed van, akkor nagy ember vagy, ha szerény, alázatos vagy, törődsz másokkal, akkor lúzer vagy ‒ fogalmazott Felszeghi Sára. Pedig ennek a világnak nem így kellene kinéznie, de szerencsére vannak jelei annak, hogy sok minden változik.

A Rádió Orient vendége kitért az ünnep életünkben betöltött szerepére is. Úgy fogalmazott, hogy az ünnepnek nemcsak belső rendje, de külső formája is van. Azzal hogy ünneplőbe öltözünk kívül-belül, megerősítjük a lelkünket. Úgy kellene élni a mindennapjainkat is, hogy ünneplőbe tudjuk öltöztetni a szívünket, hiszen

az öröm erősíti az immunrendszerünket.

A boldog ember sokkal kevesebbszer betegszik meg, mint az, aki keserű. Sokkal több energiát von el az embertől a rossz cselekedet, mint a jó. Ha nem bírja a lélek a terhet, átteszi a testre. A lélek megerősítése megelőzi a megbetegedéseket. Az, hogy ki miként készíti fel a lelkét az ünnepre, szocializáció kérdése is. Az ajándék értékét nem az ára adja, hanem az, hogy szeretettel készül, szeretettel nyújtjuk át. Ajándék lehet egy segítés is. Kiskortól meg kellene tanítani az adni tudásra és a kapni tudásra is az embereket, mert az sem mindegy, hogy fogadunk el valamit. Megszoktuk, hogy kisebb-nagyobb ajándékokat adunk, de nem helyettesíti semmi azt, amit saját kezűleg készítünk, amelyben benne van a szívünk, a lelkünk, és nem helyettesíti semmi az együttlétet – osztotta meg gondolatait a hallgatókkal Felszeghi Sára.

A mindennapi életben, jogszabályok adnak útmutatást, hogy miként kell környezetünket akadálymentesíteni ahhoz, hogy a látás, hallás, vagy mozgássérült társaink a nem sérült társaikhoz hasonló életet tudjanak élni. Ugyan ilyen fontos kérdés, hogy milyen akadálymentesítőket alakítunk ki a lelkünkben ahhoz, hogy az emberekkel együtt tudjunk élni, hogy örömet tudjunk szerezni.

Nagyon sokan arra vágynak, hogy különlegesek, nagyok legyenek, pedig ennek nem így kellene lennie.

Reményik Sándor szerint téglák legyünk a falban. Mekkora jelentőséggel bír egy tégla! Ha kivesszük, a fal összeomlik. Nem az az érték, hogy ki milyen magas szinten van, hanem az, hogy ahol van, ott hogyan teljesít szakmailag és emberileg. Olyan könnyen ítélünk el embereket, pedig nem tudjuk, hogy milyen fájdalmuk van, miért lettek olyanná, meg sem próbáljuk megfejteni, hogy mi vitte arra az útra. Jól fogalmazza meg a keleti mondás: Nem az a nagy dolog, hogyha másoknál vagy nagyobb, hanem az, ha önmagadnál. A mindennapokat is ünneppé lehet tenni. Ekkor leszünk boldogok, és ekkor tudunk önmagunkkal a tükörbe szembe nézni, és azt mondani, hogy amit tehettünk, mindent megtettünk. Ez a boldogság kulcsa – mondta el vendégünk.

Felszeghi Sára kivételes helyzetben érzi magát, az orvosi és a tanári pálya is az adhatás öröméről szól. Emellett olyan családja és munkatársai vannak, akiktől szeretetet kap, és elfogadják az ő szeretetét, ezáltal harmónia alakul ki benne. Soha nem érzi sem az oktatást, sem a szakmáját tehernek, mert „az adással rengeteg kapás jár együtt”. Meg kell tanulnunk örülni annak, amink van.

Nem kell nagy tetteket véghezvinni ahhoz, hogy megtaláljuk a boldogságunkat,

hogy megtaláljuk az álmaink templomát. A kis cél is cél. Nagyon fontos, hogy minden napra legyen célunk, és ezek a célok a jóra való törekvés jegyében szülessenek. Próbáljunk meg úgy gondolkodni, és úgy élni, ahogy azt másoktól is elvárjuk. A szeretet, az egymás megbecsülése, segítése a mindennapokat is ünneppé teheti.

"A szívekben legyen karácsony"
Rendhagyó karácsony előtti évzáró beszélgetés lélektől lélekig dr. Felszeghi Sárával
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
Következő adásunk
Téma: Megújult a Ferencvárosi Epres Óvoda – Weingartner Balázs Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkár és Zombory Miklós, Ferencváros alpolgármestere
Ezt követő adásaink